Vlaky mezi Budějovicemi a Plzní po nehodě už zase jezdí

Plzeň – Noční nehoda nákladního automobilu s vlakem na přejezdu v Blovicích na čtrnáct hodin zastavila provoz na hlavní železniční spojnici Plzně a Českých Budějovic. Mezi Nepomukem a Plzní jezdily náhradní autobusy Českých drah (ČD). Zhruba od 15.30 je trať opět průjezdná, podle mluvčí ČD Radky Pistoriusové ještě nějakou dobu potrvá, než se doprava vrátí k normálním časům. Devětačtyřicetiletý řidič dodávky utrpěl při nehodě vážná zranění. Celková škoda se předběžně odhaduje na více než tři miliony korun.

„Při nehodě došlo k poměrně masivnímu stržení trakčního vedení v délce stovek metrů, spadly i čtyři sloupy vedení,“ popsal mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš. Na trakčním vedení vznikla škoda zhruba 600 000 korun, dopravci na lokomotivě škoda 750 000 korun. Celková škoda je předběžně odhadnuta na 3,35 milionu korun - dvoumilionová škoda vznikla ještě na nákladním automobilu.

Řidič utrpěl četná vážná poranění a byl převezen záchranáři do plzeňské fakultní nemocnice. Mužův stav je stabilizovaný, další prognóza je zatím nejistá. Strojvedoucí vlaku zraněn nebyl, dechová zkouška ukázala, že nebyl pod vlivem alkoholu. Zda před jízdou nepil řidič dodávky, se teprve ověřuje.

Nehoda se stala v 1.28 na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací, která byla v době nehody v činnosti. „Příčina nehody je pravděpodobně mimo železnici,“ dodal mluvčí drážní inspekce Martin Drápal.

Reportáž Lucie Pelanové (zdroj: ČT24)