V Plzni vybouchlo plynové potrubí, pět lidí je těžce zraněných

Plzeň - Výbuch plynu v technologické šachtě v Plzni na Lochotíně zranil sedm osob, z toho pět těžce, jeden člověk je v kritickém stavu. Kvůli události je až do zítřka bez plynu 1 000 odběratelů, dodávka bude obnovena v dopoledních hodinách. Výbuch poškodil i optický kabel a někteří lidé se tak ocitli bez internetu. Podle hasičů tlaková vlna nadzvedla v bezprostředním okolí poklopy na šachtách s přívodním potrubím. Při příjezdu jednotek místo hořelo.

Plyn vybuchl po jedenácté hodině v ulici Elišky Krásnohorské a Sokolovské v Plzni. Na místě zasahovaly všechny složky záchranného systému. „K výbuchu došlo v 11:10. Zraněni byli pracovníci firmy, a to když měnili uzávěry plynovodu,“ uvedla policejní mluvčí Hana Štefflová. Podle hasičů jde o šachtu, v níž je řada přípojek, od vodovodních až po plynové.

Dva muži ve věku 23 a 40 let museli být přepraveni do Prahy do vinohradského popáleninového centra. „Mohu potvrdit, že byli přivezeni a hospitalizováni. Jejich stav je vážný,“ řekl mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Lukáš Matýsek. V plzeňské fakultní nemocnici zůstali po transportu nejvážněji zraněných pacientů do Prahy tři zranění. Podle administrátora nemocnice Josefa Černého o ně pečují zdravotníci na chirurgické klinice. Stav pacientů je stabilizovaný, jsou mimo ohrožení života. 

Podle regionálního mluvčího RWE pro severní, západní a střední Čechy Pavla Zajíce došlo při plánované rekonstrukci plynovodu, kterou pro RWE dělá dodavatelská firma, k technické závadě. „Bez dodávky plynu je nyní 1000 odběratelů, na odstranění závady pracujeme,“ uvedl. Podle něj by dodávka mohla být obnovena v pátek dopoledne. Za pravděpodobnou příčinu označil technickou závadu při provádění rekonstrukce.

Výbuch poškodil také jednu z optických sítí, lidem z několika čtvrtí nefunguje připojení na internet od společnosti PilsFree. „Zjišťujeme, kdy se nám problém podaří opravit, mělo by to být v řádu hodin. Zatím nás hasiči k místu nepustili. Jde o to zjistit, kolik optického kabelu je zničeno, a nahradit ho,“ konstatoval pracovník společnosti. Výpadek postihl Vinice, Sylván, část Bory, Litice, část Slovan, Lochotín, Bolevec aj.

Výbuch plynu v Plzni zranil sedm dělníků (zdroj: ČT24)


Zvětšit mapu