Ježci z hradeckých parků dostali na zimu luxusní domečky

Východní Čechy - Do neobvyklého projektu se pustili jaroměřští zvířecí záchranáři. Po městských parcích rozmisťují budky - a to nejen ptačí, ale také třeba veverčí či ježčí. Zimní pelíšky zatím ochránci přírody rozvážejí kromě Jaroměře ještě po Hradci Králové, postupně ale chtějí oslovit i další města.

Záchranná stanice pro handicapovaná zvířata Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Jaro Jaroměř si výrobou zvířecích domečků přivydělává už delší dobu. V malé truhlářské dílně tu vznikají budky pro různé druhy ptáků i pelechy pro veverky a ježky. „Pelech slouží nejen pro zimování, ale také pro rozmnožování, samice tam mohou porodit mláďata,“ vysvětluje zvířecí záchranář Břeněk Michálek. 

Jedním z prvních míst, kde ochránci přírody zvířecí úkryty budují, jsou Žižkovy sady v Hradci Králové. Ježčí úkryty zahrabávají pod hromady spadaného listí. Přirozených útočišť totiž ve městech ubývá. „To je první krok, jak ježkům pomoci. Je ale důležité, aby v prostředí, kde žijí, ať už je to zahrada, nebo park, měli také dostatek potravy. To znamená, aby tam nebyl všude jen sterilní anglický trávník,“ dodává další z jaroměřských ochránců David Číp.

Ježčí budka
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK

Zatímco instalaci ježčího pelíšku zvládne každý, připevnit vysoko do koruny stromu přístřešek pro veverku vyžaduje kus odvahy. Ochránci přírody zatím rozmístili asi 80 nejrůznějších budek, v projektu budou pokračovat příští rok. Výrobu dřevěných domečků financují radnice jednotlivých měst.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)