Pravčická brána není stabilní. Horolezci ji pravidelně kontrolují

Hřensko – Pravčická brána, největší skalní most v Evropě, slaví padesát let od vyhlášení přírodní památkou. Unikátní skála, pod kterou projde každý rok na 200 tisíc lidí, ale není stabilní. Bezpečnost turistů proto hlídá speciální tým horolezců národního parku České Švýcarsko. V místech, kam nikdo jiný nesmí, přeměřují skalní pukliny. Do jinak nepřístupných míst se společně s horolezci dostal i štáb České televize.

Horolezci hlídají stabilitu Pravčické brány (zdroj: ČT24)

Naposledy se turisté po vrcholu Pravčické brány procházeli před třiceti lety. Pak byl známý skalní most kvůli prasklinám uzavřen. Jeho stabilitu nyní každý měsíc prověřují specialisté – každý z nich při výstupu nese na zádech dvacet kilo měřící techniky. Na vrchol přitom nevede žádná cesta. Horolezci musejí strmě lesem.

Celý masiv se během roku pohne až o tři milimetry. Větší výkyv už by ale mohl být nebezpečný, a proto správci parku památku hlídají – už dvacet let. „Potřebujeme znát postup eroze, abychom dokázali sledovat a odhadovat případná rizika,“ říká Tomáš Salov z Národního parku České Švýcarsko. Užitečné podle něj je získat právě data v dlouhé časové řadě, aby mohli posuny skály vyhodnotit a zasáhnout podle potřeby.

Odborníci se shodují, že skalní most se jednou určitě zřítí. Ovšem netuší, kdy se tak stane – může to být třeba za sto let, anebo mnohem později. Před čtyři lety se dokonce dostala mezi sedm desítek finalistů v hlasování o sedm nových divů světa. Za turistickou atrakci nicméně platí už od 18. století, i když v současné době si ji zájemci mohou prohlédnout jen zdola.