Překážející sloupy i slabé klepání. Nevidomí kritizují nové přechody

Jihlava – Pro jedny výhoda, pro druhé noční můra. Nové silniční přechody v některých městech na Vysočině měly zjednodušit pohyb chodců po městě. Těm nevidomým ho naopak zkomplikovaly. Problémy přidělávají nezvykle umístěné sloupy nebo nefunkční zvuková znamení na semaforech.

Předmětem stížností je například nová světelná křižovatka na průtahu Havlíčkovým Brodem, Nevidomí zde často narážejí do špatně umístěných sloupů se semafory, které by jim naopak měly usnadňovat orientaci. Pro slepce je totiž klíčové mít kolem sloupů dostatek místa pro takzvané vodicí linie. Na některé křižovatky ve městě se ale nevešly. Podle zástupců města jsou na vině inženýrské sítě a dosud nezkolaudované projekty.

Na některých jihlavských křižovatkách navíc nefunguje zvuková signalizace, anebo je velmi špatně slyšet. Slepým lidem přitom klepání pomáhá nejenom určit barvu na semaforu, ale také nabrat správný směr při přecházení. „Nemají dlouhou životnost a musíme je často měnit. Bohužel v normě není uvedená nějaká zvuková hladina, jak silně mají klapat,“ přiznává vedoucí odboru jihlavské dopravy Ján Tinka.

Aby toho nebylo málo, zvuk navíc často slábne dříve než po roce, přiznávají slabozrací. Na akustickou signalizaci přitom výrobce poskytuje maximálně dvanáctiměsíční záruku. Pokud se do ní město nevejde, za opravu či výměnu už musí zaplatit řádově několik tisíc.

Nové přechody - překážka pro nevidomé (zdroj: ČT24)