Autobus s desítkami dětí sjel na Liberecku do příkopu

Osečná (Liberecko) - U Osečné na Liberecku havaroval autobus se čtyřiceti třemi cestujícími. Řidič se snažil vyhnout těžké technice, kvůli namrzlé vozovce ale vozidlo skončilo v příkopu. Několik lidí se zranilo, dva z nich středně těžce. Mezi cestujícími byly převážně děti. Na místě zasahovali hasiči i záchranná služba. Silnice je už v tuto chvíli průjezdná. Autobus musela vyprostit odtahová služba.

Nehoda se stala krátce po deváté hodině ranní ve směru na Český Dub. „Jde o linkový autobus, který zřejmě v důsledku namrzlé komunikace sjel ze silnice do příkopu. Převrátil se na bok,“ uvedl krajský policejní mluvčí Petr Kmínek.

Redaktorka ČT Lucie Pokorná o příčině nehody:

„K té nehodě došlo tak, že řidič autobusu, který jel na velmi namrzlé vozovce naštěstí velmi pomalu, v prudké zatáčce začal brzdit, jelikož tam stála těžká technika. Když už skoro stál, tak se autobus na ledovaté silnici začal sunout pomalu do příkopu, nakonec se pak převrátil na bok.“

Na místo dorazili policisté, hasiči a zdravotnická záchranná služba. Celkem tři posádky oznámily, že posily nebudou třeba. „Dvě ženy byly zraněny středně těžce, s podezřením na poranění bederní páteře a zhmožděniny hrudníku byly převezeny na traumatologii. Čtyři děti s velmi lehkými zraněními měly být převezeny k ošetření do Jablonce, kvůli náledí tam ale nebylo možné odjet, proto je odvezli do vzdálenější nemocnice v České Lípě,“ konstatovala mluvčí krajské zdravotnické záchranné služby Lenka Markovičová.

Lucie Pokorná o nehodě autobusu na Liberecku (zdroj: ČT24)

Většinu cestujících, kteří vyvázli bez zranění, odvezli hasiči do Liberce. „Zabezpečili jsme vlastním autobusem přepravu 23 dětí a šesti dospělých na stanici Liberec,“ řekl řídící důstojník hasičů Libereckého kraje Josef Málek. V Liberci mají na děti čekat rodiče. Tři lidé včetně řidiče zůstali na místě nehody, dalších pět odvezlo projíždějící auto.

Policie vyzývá řidiče k opatrnosti, silnice jsou v dané lokalitě namrzlé a špatně sjízdné. Dispečink záchranářů zároveň urgoval silničáře, aby silnici přijeli posypat. 

Námraza
Zdroj: Földeši Miroslav/ČTK

Počasí zkomplikovalo dopravu v celém Česku

Mlhy, náledí a špatné povětrnostní podmínky způsobily během dneška řadu nehod po celé republice. Dva řidiči se těžce zranili při hromadné nehodě, která na Frýdecko-Místecku zastavila na několik hodin dopravu na hlavní silnici z Třince na Slovensko.

S povětrnostních podmínkami, kterým řidič nepřizpůsobil rychlost jízdy, podle policie možná souvisí i nehoda, při níž ráno zahynul osmačtyřicetiletý muž v Hořovicích na Berounsku. Řídil osobní auto, které vyjelo z vozovky, narazilo do náspu u cesty a převrátilo se.

Na jižní Moravě v noci na silně namrzlé vozovce havarovalo jedno auto v Kučerově na Vyškovsku - zranil se jeden člověk. A ráno se pravděpodobně kvůli ledovce srazila dvě auta v Brně-Kohoutovicích, nehoda se obešla bez zranění.

Zvětšit mapu