Pod hladinou zmizel na půl století, teď kříž potápěči vylovili

Orlík - Orlická přehrada vydala dvoumetrový, více než sto padesát let starý kamenný kříž, který stával u cesty nedaleko obce Velký Vír. Před napuštěním přehrady právě po této cestě v roce 1957 lidé opouštěli své domovy. Kříž byl také to poslední, co ze zatopené vesnice bylo vidět. Památka zmizela při napouštění přehrady a padesát let ležela na dně vedle svého podstavce. Teď ji potápěči vylovili zpět na světlo.

Kříž původně stával u cihelny nedaleko dolní části obce Velký Vír. Neměla kostel ani kapli, a tak byl pro její obyvatele výjimečně důležitý. „Když se třeba někdo stěhoval, tak se tam vždycky zastavilo s modlitbami nebo při pohřbech. Bylo to zastavení a rozloučení s obcí,“ vzpomíná pamětnice Božena Hladíková. Cesta, u níž kříž stál, vedla ze vsi do současného stejnojmenného kempu. „Všichni, co tady bydlili, tak se sem chodili loučit a plakali,“ dodala Hladíková.

Neobvyklá záchranná akce začala hluboko pod hladinou trvala celý den. „Byl ve dvaceti metrech. Museli jsme ho nejdřív trochu postavit, abychom ho mohli chytit,“ vysvětlil organizátor akce David Vondráška. Potápěči kříž pomocí vzduchových vaků nejdřív přepravili do menší hloubky u kempu Velký Vír, a poté ho zátokou převezli na břeh.

Kříž zrestaurují odborníci, poté poputuje do muzea

Fyzicky nejnáročnější část operace přišla poté, co dostali potápěči památku úplně z vody ven. Kříž totiž váží přibližně čtyři sta kilo. „Je na něm kalich, je na něm srdce, voda to neomlela, takže se těším, až kříž u nás v muzeu vztyčíme,“ podotkl Pavel Kouba z Prácheňského muzea. Ještě předtím ale musí projít zachráněná památka rukama restaurátora. Hlavně proto, že její železné části pod vodou korodovaly.

Potapěči vylovili kříž z Orlíku (zdroj: ČT24)