Brno prohrává ve sporu s Družbou

Brno – Město Brno prohrálo už desítky soudních sporů s bytovým družstvem Družba. Jádrem sporu je stále to samé: družstevníci chtějí, aby jim radnice vrátila peníze za nákup pozemků pod jejich domy a uhradila náklady řízení. Přesto, že jim soudy daly za pravdu, magistrát boj vzdát nechce a hodlá se soudit dál. Náklady na právníky přitom jdou do milionů korun.

Spor mezi bytovým družstvem Družba a městem Brnem trvá už osm let. Město totiž po revoluci získalo od státu tisíce pozemků a postupně je prodávalo. Před osmi lety ale zástupce brněnského družstva Družba celý proces převodu parcel na město zpochybnil a za pravdu jeho argumentům dal i Ústavní soud. Družba od té doby podala na město více než 120 žalob a zatím všechny vyhrála. Naposledy před pár dny u krajského soudu. „Rozsudek nebyl nijak překvapivý. Je to už třetí rozsudek, jehož obsah je shodný,“ prohlásil advokát bytového družstva Družba Jiří Juříček. Výsledek soudu nepřekvapil ani brněnský magistrát. „Při této konstantní judikatuře a situaci s výkladem zákona není šance, že bychom některý z těch soudních sporů v jakémkoli stupni odvolacího řízení vyhráli,“ potvrdil náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

Reportáž Heleny Vaňkové a Jitky Volejníkové (zdroj: ČT24)

Město sice šanci na úspěch u soudu nevidí, přesto chce ve sporech s družstvem Družba pokračovat. Kromě milionů, které musí vrátit za pozemky, ale platí soudní poplatky a právníky. „Podaných žalob je za devět milionů. Podíváte-li se do toho materiálu, kde jsou ceny pozemků nebo smluv a také odměna právníkovi, vychází to skoro na jednu třetinu. To znamená, že budou muset vrátit devět milionů a k tomu ještě šest milionů jako soudní poplatky,“ vypočítává zástupce bytového družstva Družba Miroslav Kovál.

Podle náměstka Pospíšila o vyhozené miliony nejde a do konce chce dotáhnout všech sto dvacet sporů: „Městu jde o hodně. A nelze postupovat tak, že na základě nějakého upozornění nebo dotázání odevzdáme všechno, na co se protistrana podívá a na co si ukáže.“

Bytové družstvo nabídlo brněnskému magistrátu mimosoudní vyrovnání, vedení radnice o něm bude rozhodovat v lednu.