Výstava představuje podstávkový dům, sudetský fenomén

Ústí nad Labem – Takzvané podstávkové domy jsou stále populárnější. Stavěly se pouze v tehdejších Sudetech a časem chtějí památkáři usilovat o jejich zápis na seznam památek UNESCO. Život v nezvyklých domech popisuje i nová výstava v Ústí nad Labem.

Domy se jmenují podle takzvané podstávky, nosné dřevěné stolice, která přenáší váhu střechy a roubeného patra do sloupů a skrze ně až do země. Všechny podstávkové domy mají stejné rozložení místností, z hlavní síně se chodí od světnice a chléva. Bývá tu i velká pec na chleba.

Domy se začaly stavět v 18. století. V pohraniční jsou jich tisíce, mnoho z nich ale poničila vlhkost nebo červotoči. Původní obyvatelé byli navíc po válce odsunutí. Nadšenci si dnes tato stavení kupují, aby v nich žili stejně jako jejich původní obyvatelé. Třeba Ondřej Šanc koupil ruinu před deseti lety a vrací ji do původní podoby.

Výstava bude v Ústí nad Labem k vidění do konce května. Pak se stane putovní. Skončit by měla ve stodole Ondřeje Šance, který každý rok na jeden den otevírá svůj podstávkový dům komukoli, kdo přijde.

Petra Tachecí o podstávkových domech (zdroj: ČT24)