Konec chátrání? Armáda prodává karlínské kasárny

Praha – Bývalé kasárny v pražském Karlíně možná již zanedlouho přestanou chátrat. Kvůli škodám po povodni před jedenácti lety ji armáda postupně vyklidila a teď ministerstvo obrany nabídlo kasárny k prodeji. Městské části Praha 8 se ale nelíbí, že není jasné, co z kasárenn vznikne.

Rozlehlý areál na předmostí Negrelliho viaduktu v pražském Karlíně, který slouží vojsku od roku 1848, chátrá zejména posledních jedenáct let. Po povodni v roce 2002 investovala armáda pouze do nejnutnějších oprav a kasárny postupně vyklidila. Neúspěšně se snažila udat ji různým státním institucím, teď se ji rozhodla prodat. „Minimální kupní cena byla stanovena na 581 milionů korun. Vychází ze znaleckého posudku. Kauce byla stanovena ve výši sto tisíc korun,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský.

Klasicistní budovu s velkým nádvořím si během měsíce prohlédlo asi 25 zájemců a měli různé vize. „První – a asi nejdůležitější – byla na byty,“ upozornil pracovník ostrahy kasáren Karel Hejda. Ministerstvo obrany dostalo tři nabídky, realitní experti ale nepředpokládají, že by v některé z nich skutečně byl záměr vytvořit v klasicistní památkově chráněné budově byty. „Byty se dnes především staví z nových prostor. V této lokalitě je problém, že hned za tím vede trať. Využití je buď hotel, nebo administrativní prostory,“ nastínil realitní odborník David Černík.

Radnice Prahy 8 se sice na zlepšení stavu jedné z dominant západního Karlína těší, současně se jí ale nelíbí, že armáda předem jasně neřekla, v co by se kasárny měly proměnit. „Jedná se o prodej bez jasně daného záměru, co v té prostoře vznikne. My bychom si představovali nějaké kulturně-vzdělávací centrum,“ podotkl místostarosta Michal Švarc (TOP 09).

Ministerstvo obrany během několika měsíců vyhodnotí nabídky a s vítězem privatizace uzavře na jaře kupní smlouvu.

Luděk Jíra o prodeji karlínských kasáren (zdroj: ČT24)