Silvestrovská pyrotechnika může udělat díru do ruky i peněženky, varuje policie

Praha – U hranic s Německem visí plakáty, kterými německá policie upozorňuje na zákaz převážení nebezpečné pyrotechniky. Z českých tržišť je za hranice vozí Češi i Němci a bavorští policisté proto kontrolují cestovatele u hranic obzvlášť pilně. Kromě ohňostrojů se nadále zaměřují i na drogy. Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva ale nabádá, aby byli lidé opatrní, i když nechtějí ohňostroje převážet přes hranice – kvůli bezpečnosti je především vhodné zjistit, zda výbušniny mají řádné úřední označení. Je také třeba dbát návodů.

„Ruce pryč od zakázaných světlic,“ varují plakáty na hranicích Bavorska a České republiky. Dovoz mnoha silvestrovských výbušnin totiž je podle německých zákonů trestný čin. „Je nebezpečná a u nás není dovolená. Jejím dovozem se porušuje zákon o výbušninách,“ přiblížil mluvčí bavorské policie Georg Bäuml. Pyrotechnika, kterou policisté nechávají být, musí podle něj být označena buď evropskou zkušební značkou CE, nebo německým úřadem pro zkoumání materiálu. Za porušení zákazu všeho ostatního hrozí pokuty. „Už jsme dali i pokutu ve výši tří tisíc eur,“ upozornil mluvčí Bäuml.

Ačkoli se bavorští policisté při kontrolách na hranicích teď zajímají o pyrotechniku, v žádném případě neustupuje jejich zaměření na drogy, zejména pervitin. Loni zajistili v pohraničí 23 kilogramů pervitinu. Letos je to už více než 40. „Případů, kdy zadržíme pašeráky drog, je o 100 až 200 procent více než v předchozích letech,“ shrnul policejní komisař Klaus Schwarz.

Kvalitu pyrotechniky u nás kontroluje Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva. Podle jeho předsedy je nebezpečných předmětů v příhraničních tržnicích asi pět procent. „Je to stav, který se moc neliší od ostatních zemí,“ podotkl předseda úřadu Milan Kukla. Přesto úřad nabádá, aby byli lidé opatrní, raději pyrotechniku kupovali v ověřených obchodech a hlavně se řídili návodem, který by měl být na obalu. „Uvádí základní bezpečnopstní údaje, jako je třeba bezpečná vzdálenost, doba zpoždění, než výrobek začne fungovat, jak s výrobkem zacházet,“ napověděl Milan Kukla.

V průměru Češi za pyrotechniku na Silvestr utratí kolem tisícovky. Největší zájem očekávají prodejci až po Štědrém dnu.