Ředitel pražského magistrátu předešel odvolání a rezignoval

Praha – Po dvanácti letech dostane pražský magistrát nového ředitele. Martin Trnka, který úřad vede od roku 2002, oznámil, že ke konci letošního roku z funkce odejde. Předešel tak primátora Tomáše Hudečka (TOP 09), který se chystal Trnku odvolat kvůli jeho podpisu pod půlmiliardovou zakázkou.

Martin Trnka pracuje na magistrátu téměř dvacet let, rezignaci zdůvodnil jednak Hudečkovým přáním zbavit se ho, ale také únavou. „Pocit opotřebení gradoval v posledních měsících. Navíc mým pracovním vytížením trpěla i rodina. Nastal čas, abych zkusil něco jiného,“ řekl končící ředitel magistrátu.

Primátor Hudeček minulý týden oznámil, že se obrátí na ministra vnitra v demisi Martina Pecinu, jehož souhlas potřebuje k odvolání ředitele magistrátu. Nakonec to udělat nemusí. „Mezi nejbližší spolupracovníky primátora patří ředitel magistrátu, pokud ale cítí, že by (primátor) chtěl spolupracovat s někým jiným, pak by to měl respektovat. Úředníci jsou na úřadě od toho, aby jej co nejlépe vedli, ti nikdy nevládnou, to musí politici,“ řekl Martin Trnka.

Hudeček zdůvodnil snahu vyměnit šéfa úřadu údajným Trnkovým pochybením v zakázce na pokračování a rozvoj problematického ekonomického systému, již ředitel magistrátu podepsal v roce 2010. Úřad v jednacím řízení bez uveřejnění zadal půlmiliardovou zakázku firmě Gordic, pod smlouvou je Trnkův podpis. Město za smlouvu dostalo pětimilionovou pokutu od ÚOHS, Hudeček uvedl, že navíc mohla městu vzniknout až stomilionová škoda. Podepsání dokumentu podle něj může být kvalifikováno jako trestný čin. Trnka ale odpovědnost za případnou škodu odmítl: „Rada schválila smlouvu a mě uložila udělat formální krok k jejímu uzavření.“

Martin Trnka pracoval jako ředitel magistrátu za tří primátorů – Pavla Béma (ODS), Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka. Za primátora Jana Kasla (ODS) byl zástupcem ředitele. S nikým z nich ale nechce být spojován. „Vedoucí úřadu tu je od toho, aby plnil své povinnosti, rozhodnutí a vládnutí patří politikům,“ řekl.