Pražský dopravní podnik dostane kvůli výlukám 40 milionů navíc

Praha – Dodatečných 39,978 milionu korun zaplatí Praha svému dopravnímu podniku. Pokryje tak náklady na provoz náhradních autobusových linek, které jezdily během výluk. Nejvíce se prodražily výluky v Dejvicích, další peníze dostane dopravní podnik za náhradní autobusy při výlukách ve Vysočanech a Vršovicích. Letos schválili pražští radní již druhé zvýšení úhrad dopravnímu podniku, poprvé tak učinili po povodních.

Za běžný provoz městské hromadné dopravy platí Praha svému dopravnímu podniku přes deset miliard korun, letos ovšem měla doprava na mnoha místech k normálu daleko – zejména západ města postihly rozsáhlé výluky kvůli stavbě metra a tunelového komplexu Blanka. Navíc ještě město v červnu zasáhla povodeň. Provoz se proto prodraží bezmála o 50 milionů. Vyplacení velké části peněz za náhradní dopravu nyní schválila rada – celkových 39,978 milionu se týká hned několika výluk.

Zhruba polovina částky, kterou dopravní podnik dostane (20 milionů), je za náhradní dopravu v Dejvicích a Veleslavíně, kam nejezdily tramvaje půl roku. „Nejvýznamnější oblastí s dlouhodobou náhradní dopravou je Praha 6, kde probíhá výstavba metra A a tunelového komplexu Blanka. Současně jsou prováděny rekonstrukce tramvajových tratí a vozovek,“ píše se v materiálu, který schválili radní. Dopravní podnik musel zavést zvláštní autobusové linky, které nahradily tramvaje, navíc přidat zastávky běžným autobusovým linkám a k tomu ještě přibylo celkové zpomalení provozu na rozkopané Evropské ulici.

Dalších 13,4 milionu dá Praha za náhradní dopravu během výluky v Moskevské ulici. Tramvaje, které po zdejší trati obvykle jezdí, úsek objížděly, současně přibyla náhradní autobusová linka. „Vzhledem k tomu, že se nejedná o koncový úsek tramvajové sítě a linkou 22 bylo nutno i nadále zajistit dopravní obslužnost Vršovic a Strašnic, nebylo možné v tramvajové dopravě realizovat žádné úspory, neboť linka 22 byla vedena pouze po odklonové trase,“ zdůvodnil magistrát zvýšení nákladů na MHD ve Vršovicích.

Radní schválili také 2,3 milionu za náhradní dopravu při výluce v Poděbradské ulici, kde při podzimní opravě trati jezdily autobusy z Harfy na Starý Hloubětín.

Za povodně dostal dopravní podnik ještě zhruba 5,5 milionu korun, tento příplatek však vedení města schválilo již dříve. Během povodní bylo nutné zajistit zejména náhradu za výpadek metra. Kromě dopravního podniku zajišťovali náhradní linky také železniční dopravci.