Města hledají úspory za telefonování – některá uspěla, jiná platí násobně víc

Jihlava – I desetinásobně se liší telefonní účty městských úřadů na Vysočině. Je to doklad činorodosti jednotlivých radnic – zatímco některé už dojednaly výrazné slevy, jiné vyčkávají. Připravují výběrová řízení, zatím však volají podstatně dráže než sousedé.

Nejméně zatím platí za pracovní hovory svých úředníků Jihlava – průměrně 91 korun za měsíc za jedno telefonní číslo. Od nového roku jí ale prvenství uzme Třebíč, jejíž městský úřad bude platit za jeden telefon je 57 korun měsíčně – úředníci budou mezi sebou volat zadarmo, mimo úřad asi za 30 haléřů za minutu. „Docílili jsme toho velmi jednoduchou veřejnou zakázkou malého rozsahu. U nás konkrétně to bylo 67 procent uspořených finančních prostředků,“ uvedl místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč).

V některých vysočinských městech jsou ale náklady na telefonování nesrovnatelně vyšší než v Třebíči nebo Jihlavě. Například radnice Přibyslavi nebo Polné platí za jedno telefonní číslo desetkrát více, než bude platit od příštího roku Třebíč. Jenom o málo nižší výdaje potom mají ve Žďáru nad Sázavou. „Jestliže někdo udělal proces výběru po uvedení neomezených tarifů na trh, tak se dostal na tyto ceny. My se tam chceme dostat taky, ale musíme ještě půl roku vydržet,“ odkázal tajemník žďárského městského úřadu Jan Havlík na připravované výběrové řízení.

Ceny telefonování vysočinských měst
Zdroj: ČT24

Výhodu mají úřady, kterým se podařilo pod jeden účet shromáždit velké množství telefonů, například z příspěvkových organizací. „Úřad má 170 služebních SIM karet, ať jsou to datové, nebo hlasové. K tomu přistoupilo 300 čísel, která jsou z organizací města,“ upozornil vedoucí jihlavského odboru informatiky Vladimír Křivánek. Jihlavský magistrát chce za mobilní volání ušetřit ještě víc, na jaro příštího roku chystá nové výběrové řízení.

Radovan Daněk o městských účtech za telefony (zdroj: ČT24)