Trubky se rozpadají, voda na Semilsku proto znovu zdraží

Semily – Ačkoli mají za sebou obyvatelé Semilska skokové dvanáctiprocentní zdražení vody, vzroste její cena i v příštím roce. Přes nesouhlas velkých měst zdraží vodohospodářské sdružení o dalších šest procent, odběratelé tak budou za metr krychlový platit téměř 96 korun. I bez nového zdražení přitom patří ceny vodného a stočného na Semilsku k nejvyšším v zemi. Podle vodohospodářů je to kvůli havarijnímu stavu infrastruktury.

Postupné zdražování vody na Semilsku znamená například pro čtyřčlennou rodinu zhruba dvoutisícový nárůst výdajů. Vodohospodářské sdružení Turnov, které vodu na Semilsku dodává, však tvrdí, že ani tak příjmy od odběratelů nepokryjí náklady na údržbu infrastruktury – trubky jsou zanešené a v havarijním stavu. Ročně prý potřebuje nejméně 70 milionů korun. „Kdybychom se chtěl zachovat úplně odpovědně a nejlépe vůči budoucím generacím, musíme upravit cenu o desítky procent,“ upozornil předseda rady sdružení Milan Hejduk.

Cena vody se podruhé za sebou výrazně zvýší navzdory odporu největších měst okresu – Semil a Turnova. „Ekonomika neroste. V té chvíli se zastupitelé domnívali, že by se vodné a stočné nemělo zvyšovat,“ shrnul turnovský starosta Tomáš Hocke. Zastupitel Petr Soudský (TOP 09) rovnou doporučil, aby Turnov ze sdružení, do kterého se zapojilo na dvacet obcí a měst, vystoupil. Semilský starosta Jan Farský (SLK) potom naznačil, že by se mělo vodohospodářské sdružení porozhlédnout po vnitřních rezervách. „Je potřeba nejdříve všechny vyčerpat,“ uvedl.

Podle Milana Hejduka ale není kde šetřit. Zmrazení cen by tak znamenalo konec oprav a rozpad zbytků trubek, alternativou by potom byl krok, o kterém radnice nechtějí ani slyšet. „Přidat peníze z rozpočtu měst a obcí,“ řekl šéf vodohospodářského sdružení.

V Libereckém kraji voda od ledna zdraží voda i ve zbylých okresech, na Semilsku ale zdaleka nejvíce. Jeho obyvatelé přitom musí počítat s tím, že se jim mytí nebo praní v budoucnu možná prodraží ještě více.

Michal Jemelka o zdražení vody na Semilsku (zdroj: ČT24)