Srážce dvou vlaků na Šumpersku zabránil generální stop

Šumperk – Automatické zastavení zabránilo včera vpodvečer v Postřelmově na Šumpersku střetu dvou osobních vlaků, které vjely na stejnou kolej. Podle policistů mimořádnou situaci zavinil osmačtyřicetiletý strojvedoucí, který nerespektoval signál „stůj“ v železniční stanici. Je podezřelý z obecného ohrožení, řekl krajský policejní mluvčí Josef Bednařík. Podobný případ se u Postřelmova stal na konci srpna.

„Strojvedoucí vyjel na kolej, po které se pohyboval v opačném směru osobní motorový vlak, který byl vlivem automatického dálkového brzdného systému zastaven. Ke zranění osob a škodě na majetku nedošlo,“ uvedl policejní mluvčí. Podle něj svým porušením povinností vystavil strojvedoucí v nebezpečí několik desítek cestujících z obou osobních vlaků. Hrozí mu až dva roky vězení nebo zákaz činnosti. 

Podobný případ mezi Zábřehem a Postřelmovem se stal na konci srpna. I tam jeden ze strojvedoucích podle policie nerespektoval světelnou signalizaci. Střetu obou vlaků zabránil dispečer v Šumperku. Podobná událost se stala na Šumpersku také loni v dubnu. Pomocí zabezpečovacího zařízení musel být na dálku zastaven osobní vlak, který projel v Bludově na červenou. Rádiovým signálem byly zastaveny kvůli tomuto incidentu i ostatní vlaky v okolí.

Telefonát Martina Drápala, mluvčího Drážní inspekce (zdroj: ČT24)

Martin Drápal, mluvčí Drážní inspekce:

„Naším cílem je, aby na všech tratích bylo takové zabezpečení, které by vlaky zastavovalo automaticky. V současné době je na většině hlavních tratí instalován systém, který dokáže vlaky zastavit vzdáleně, ale pořád to závisí na vlivu člověka, tedy že dispečer sleduje pohyb vlaků a v momentě, kdy zjistí, že jedou vlaky proti sobě, použije funkci generálního stopu a vlaky zastaví, jak tomu bylo včera.“