Praha 1 odkládá sporný prodej domu na Václavském náměstí

Praha – Dům číslo 39 na pražském Václavském náměstí se prozatím prodávat nebude. Městská část Praha 1, které patří, chce z utržených peněz financovat výstavbu jiného domu s malometrážními byty pro strážníky, zdravotníky a seniory. Proti prodeji se však postavilo pražské vedení. Městská část proto stáhla nabídku prodeje domu a chce, aby se pražské zastupitelstvo jasně rozhodlo, zda Praha 1 budovu prodat může, nebo ne.

Praha 1 chtěla prodat svůj většinový podíl v domě na Václavském náměstí 39 spoluvlastníkovi, který dnes vlastní jednu osminu. Očekává, že tak získá 153 milionů korun. Po kritice, která přišla nejen z řad opozice, ale i z celopražské rady, však prodej pozastavila. „Vzhledem k tomu, že potřebujeme jasně právně vyřešit možnost buď prodeje, nebo neprodeje toho domu a nechceme se vystavit nějakému právnímu problému, protože běží i šedesátidenní lhůta nabídky spoluvlastníkovi na prodej toho domu, tak jsem se dnes rozhodl, že stáhnu nabídku na prodej tohoto domu spoluvlastníkovi,“ řekl starosta Oldřich Lomecký (TOP 09).

Příběh prodeje tím ale zdaleka nekončí. Praha 1 očekává, že dostane od magistrátu jasné instrukce – podle starosty Lomeckého by se mělo městské zastupitelstvo usnést, zda prodej schvaluje, či ne. Městská část se rozhodnutí podřídí, slíbil Lomecký. Zastupitelé už se prodejem zabývali. Kritik prodeje radní hlavního města pro majetek Jiří Vašíček (TOP 09) jim totiž předložil usnesení, které by prodej domu povolilo. Sám však byl proti. Většina zastupitelů se ale zdržela, neexistuje proto kladné ani záporné rozhodnutí. Vašíček slíbil, že na příštím jednání předloží nové usnesení, které prodej domu nepovolí. Nelíbí se mu především částka 153 milionů, kterou považuje za nízkou, přišel s posudkem, podle kterého má budova 300milionovou hodnotu.

Zastupitelstvo Prahy 1 schválilo prodej domu číslo 39 již v září. Městská část rozhodnutí zdůvodnila údajně neefektivní správou nemovitosti. Opozice byla proti, kritizovala, že se chce Praha 1 zbavit domu, který jí vydělává, a navíc poukazovala na problematické pozadí firmy, která vlastní osminu domu a má tak předkupní právo. „Chce to prodat společnosti s velmi nejasnou majetkovou strukturou, která vede patrně i k lobbistovi Rittigovi,“ kritizovala postup radnice opoziční zastupitelka Kateřina Klasnová (VV). Jednatel firmy však odmítl, že by Rittig měl se společností něco společného.