Praha je stále bohatá, ale její školy ne. Dostanou proto evropské dotace

Praha – Protože je Praha příliš bohatá, neměly její vysoké školy nárok na evropské dotace na nákup nového vybavení. Od příštího roku se to změní, školy i Akademie věd evropské peníze dostávat začnou. Zejména technické školy tak budou moci začít zmenšovat technologický náskok, který si na ně v posledních letech mimopražské školy vytvořily.

Ačkoli v Praze studuje na vysokých školách 110 tisíc mimopražských studentů – zatímco místních je pouze 50 tisíc – vztahuje se na ně totéž, co na celou Prahu. Protože je město příliš bohaté, nemá nárok na evropské dotace poskytované na regionální úrovni. Podle odborníků je pražské školství dlouhodobě podfinancované, chybí kolem 20 miliard korun. Zatímco vysoké školy v jiných městech v posledních letech vyčerpaly na 60 miliard korun z evropských fondů – a chlubí se nejmodernějšími laboratořemi – například na pražské VŠCHT pracují studenti doslova s muzejním vybavením, se kterým se v praxi už nesetkají. „Je tam spousta jednoúčelových analyzátorů třeba na hodnocení kvality motorových paliv obsluhované manuálně. Všichni ve světě ale už dělají elektronicky řízených přístrojích,“ přiblížil prorektor VŠCHT Milan Pospíšil.

Náměstek ministra školství Michal Zaorálek:

„Pro české vysoké školy je odhadovaná částka (v letech 2014–2020) zhruba 50 miliard korun. Ta částka je v rámci možností vyjednávání velmi dobrá, protože velká infrastruktura v regionech již byla vystavěna a chybí nám teď pouze v Praze, kam se budeme snažit nasměrovat maximum prostředků, které umožní evropská legislativa.“

Česku se teď podařilo s Bruselem dojednat změnu, díky které se pražské vysoké školy a také ústavy Akademie věd k dotacím dostanou. „Jsou pólem růstu v inovacích a vyžadují podporu,“ citoval z dohody s EU prorektor ČVUT Petr Moos.

Školy už připravují projekty, se kterými budou chtít v období 2014 až 2020 od EU pomoci. Například VŠCHT požádá o 700 milionů. „Sto milionů korun by bylo na obnovu laboratoří – stavební části – a 600 milionů korun na vybavení,“ nastínil Milan Pospíšil. ČVUT zase chce peníze na stavební úpravy sídla Fakulty strojní na Karlově náměstí. Na dotace budou mít nárok kromě technických škol i univerzity.

Luděk Jíra o evropských dotacích pro pražské VŠ (zdroj: ČT24)