Nebezpečný odpad zamořil nelahozeveské studny, sanace se stále odkládá

Nelahozeves (Mělnicko) – Voda ze studní v Nelahozevsi by do pěti let mohla být zase nezávadná. Teď ji kazí toxické látky z místní skládky nebezpečných odpadů, které pronikají do spodních vod. Skládka začala vznikat již před 50 lety, poslední tři desetiletí je nevyužitá. Její sanace původně měla být již dávno hotová.

Odpad z výroby polystyrenových hmot začal v Nelahozevsi ukládat tehdejší národní podnik Kaučuk již v roce 1964, poslední sudy firma přivezla v roce 1985. V hloubce 60 metrů pod zemí dodnes leží přes 23 tisíc sudů, z nichž některé ale již netěsní. Látky z nich tak prosakují do spodních vod. „Máme prokazatelné zprávy, že fenantren a chloridy jsou na území Nelahozevsi ve studních a v podzemních vodách,“ uvedla starostka Petra Urbanová. Někteří lidé poblíž skládky proto mají zákaz používat vodu ze svých studní.

Sudy se styrenovými smolami měly být odklizeny nejpozději v roce 2010. Kvůli pokaženému výběrovému řízení ale úřady lhůtu prodloužily – takže se dodnes nic neděje. Obec kvůli tomu podala žalobu na ministerstvo životního prostředí, ovšem i ta se zasekla. „Řížení trvá už dva roky, nebylo nařízeno hlavní líčení. Z toho důvodu jsme v listopadu podali už stížnost na nečinnost soudu,“ poukázala starostka Urbanová. Mezitím ale ministerstvo financí vyhlásilo novou zakázku na likvidaci nelahozevské skládky nebezpečných odpadů.

O likvidaci nebezpečné skládky se začalo mluvit hned po revoluci s tím, že sanaci zaplatí stát a bude na ní spolupracovat s firmou Unipetrol – nástupcem Kaučuku. „Zahájení sanačních prací bylo naplánováno v roce 2006. V tomto roce jsme také požádali ministerstvo financí o vypsání výběrového řízení,“ uvedl Unipetrolu Mikuláš Duda. Toxické látky podle původního plánu již tři roky pod Nelahozevsí neměly být. Jenomže státu se tendr nepodařil. „Sanace skládky v Nelahozevsi byla součástí tzv. superzakázky, ta byla ale po třech letech zrušena,“ přiblížil mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek.

Nová zakázka teď dává Nelahozeveským naději, že se kontaminované vody konečně zbaví a budou moci pít z vlastních studní. Pokud soutěž nebude opět zrušena, se sanací by se mělo začít příští rok v srpnu. Práce potrvají pět let.

Lucie Rosí o sanaci v Nelahozevsi (zdroj: ČT24)