Vysočina je obzvlášť štědrá k úředníkům – a hlavně politikům

Jihlava – Nejvyšší průměrný plat a druhé nejvyšší příspěvky do sociálního fondu ze všech krajů mají vysočinští úředníci. A protože krajský úřad za úředníky považuje i uvolněné zastupitele a členy rady, týkají se štědré odvody do sociálního fondu i jich. Krajská opozice přitom upozornila na pozoruhodný rozdíl – zatímco příspěvky na úředníky a politiky se zvyšují, naopak například učitelům nebo zdravotníkům se naopak sociální fond výrazně snížil.

Ze sociálního fondu platí vysočinský úřad svým zaměstnancům například stravenky, přispívá jim na dovolenou nebo třeba na bowling. Celkem odvádí kraj za své úředníky sedm milionů korun ročně (na úředníka tedy asi 17 tisíc). Ze třinácti regionů je to druhá nejvyšší částka – a to při nejvyšším průměrném platu ze všech krajských úřadů. Opozice proto navrhla příspěvky snížit a srovnat je se zdravotníky nebo učiteli. „Je nemístné, aby sociální fond pro krajské úřadníky a uvolněné zastupitele byl čtyřnásobný proti tomu, jaký mají fond například ve školství,“ řekl opoziční zastupitel Ota Benc (ODS). Obzvlášť opozici vadí příspěvky pro neuvolněné zastupitele a členy rady, kteří jsou rovněž zaměstnanci úřadu.

Vedení krajského úřadu je ale přesvědčeno, že jsou odvody do sociálního fondu přiměřené. „Jsou nadprůměrné, ale přiměřené. Odpovídá to tomu, jak se chovají velcí zaměstnavatelé,“ zdůraznil ředitel úřadu Zdeněk Kadlec.

Opozice chce snížení plateb do sociálního fondu prosazovat dál.

Radovan Daněk o penězích pro krajské úředníky a politiky (zdroj: ČT24)