Na opuštěné psy přispějte v útulku, ne na ulici

Praha – Na Vánoce se připravují i zvířecí útulky. Mnoho lidí do nich chodí i na Štědrý den a nosí tam dárky. V mnoha případech si odnesou psa nebo kočku domů. Václav Steinbauer, vedoucí útulku v pražské Troji varuje před lidmi, kteří ve vestibulech metra na útulky vybírají peníze. „Útulky veřejně nevybírají. Pokud chcete na pejsky přispět, udělejte to přímo v útulcích, můžete také přinést krmení nebo deky,“ vzkázal.

V psím útulku v pražské Troji je v současné době 156 psů. „Je trend, že se lidé před Vánoci pejsků zbavují, takzvaně uklízí před Vánoci. Ale při Vánocích začíná doba, kdy si pro změnu slušní lidé pro psy chodí,“ řekl vedoucí útulku Václav Steinbauer.

Nezapomeňte očipované psy zaregistrovat

Spousta psů se do útulku dostane poté, co majiteli utečou při bouchání dělobuchů. Tento problém by měly řešit čipy, často je ale majitelé zapomínají zaregistrovat. „Čip je ideální věc, která identifikuje majitele, ale jen v případě, že je řádně zaregistrován. Pokud není, máme velké problémy ho dohledat,“ upozornil Steinbauer, který doporučuje, aby majitelé v době silvestra chodili se psy ven minimálně a vedli je na vodítku.

Útulek v pražské Troji má na Vánoce den otevřených dveří. „Vánoce jsou naše nejhezčí dny. Spousta lidí se sem jezdí podívat, jak zvířata bydlí, a vozí nám ukazovat své mazlíčky, které mají od nás. Jsou lidé, jejichž rituálem není pouštět kapra do Vltavy, ale vezmou něco dobrého a nadělí to našim zvířatům,“ řekl Steinbauer. V útulku bude probíhat i doprovodný program – ukázka služebních psů a koní. „Nejlepším platidlem v našem útulku jsou piškoty. Psi jsou na ně zvyklí,“ radí Steinbauer. 

Program dne otevřených dveří v útulku ZDE.

Pes v útulku
Zdroj: ČT24

Chcete-li někomu darovat psa k Vánocům, vezměte jej do útulku s sebou, protože každý má jinou představu. „Opravdu se to vyplatí, jinak ty dárky většinou končí u nás,“ doporučuje Steinbauer.

Chcete-li na pejsky přispět, udělejte to přímo v útulku

Vedoucí útulku varoval před lidmi, kteří v ulicích či vestibulech metra vybírají na útulky peníze. „V okamžiku, když narazíte na takovouto sbírku, zavolejte městskou policii. Útulky veřejně nevybírají. Pokud někdo chce na útulky přispět, přijďte k nám, můžete koupit krmení nebo deky,“ řekl Steinbauer.

Rozhovor s vedoucím útulku Václavem Steinbauerem (zdroj: ČT24)