Vánoce budou na blátě – jak jinak. Teploty vyšplhají až k desítce

Praha – I letos budou moci lidé, kteří nevyrazí třeba do Alp, o bílých Vánocích pouze snít. Jak je v Česku obvyklé, budou vánoční svátky „na blátě“ a teploty vyšplhají vysoko nad nulu. Meteorologové dokonce očekávají tak vysoké teploty, že by mohlo výrazně tát i na horách. Může to být velký problém pro lyžaře a hlavně vlekaře. Ti sice chtějí na poslední adventní neděli otevřít další střediska a rozšířit provoz již otevřených, ale očekávané oteplení by mohlo způsobit velké potíže – bude-li nad nulou, nepomohou ani sněhová děla.

Než se dočkáme obzvlášť teplého vánočního týdne, bude kolem nuly. Meteorologové vydají výstrahu na ledovku, která by se mohla tvořit z namrzajícího mrholení zejména na severozápadě Čech v noci na pátek. V pátek bude pršet nebo padat déšť se sněhem, na horách nasněží. O víkendu ale už začnou teploty stoupat, po jasné či polojasné sobotě hrozí déšť i na horách.

Na Štědrý den čtyři, na Štěpána osm stupňů

Zatímco počátkem prosince vydal Český hydrometeorologický ústav dlouhodobou předpověď, podle které mohly být teploty o Vánocích jak poprůměrné, tak nadprůměrné, teď už je jasněji. „Období kolem vánočních svátků by mělo být asi stále ještě teplotně nadprůměrné,“ uvedl meteorolog Pavel Borovička.

Podle týdenní předpovědi se nejvyšší denní teploty na Štědrý den vyšplhají na čtyři stupně Celsia, na Boží hod může být až pět a na svatého Štěpána i osm stupňů nad nulou. Na konci příštího týdne by potom mohlo být i deset stupňů. S výjimkou Štědrého dne zřejmě nebude mrznout ani v noci, nejnižší teploty se v příštím týdnu budou pohybovat mezi -1 a +3 stupni Celsia. Kromě toho bude po většinu příštího týdne pršet. „Vypadá to, že by bylo možná o něco víc srážek, než máme teď, že by to nebylo jenom to mrholení, že by se mohl vyskytnout i nějaký občasný slabounký deštík,“ upřesnil Pavel Borovička. Vyjasnit by se mohlo pouze na rozbalování dárků, ale potom opět začne pršet.

Počasí 20.–26. prosince
Zdroj: ČT24

Před Vánoci se otevřou další sjezdovky. Vydrží?

Zprávy o teplých Vánocích nejsou špatné pouze pro romantické duše, které by při pojídání kapra se salátem chtěly mít sníh za oknem zkrátka z principu, ale hlavně pro lyžaře a provozovatele lyžařských středisek.

Teď leží na sjezdovkách většinou 25 až 45 centimetrů sněhu. Pokud jde o sníh přírodní, tedy mimo sjezdovky, nejvíc ho je na hřebenech Krkonoš. Například Labské bouda hlásí 60 centimetrů. Lysá hora v Beskydech má půl metru a Krušné hory na hřebenech kolem 25 centimetrů. Víc sněhu než u nás nabízejí výše ležící střediska v Alpách. Třeba Pitztal v Rakousku nebo Zermatt ve Švýcarsku skoro dva metry, italská Marmolada asi polovinu.

Vlekaři se přitom na závěr adventu chystají výrazně rozšířit provoz. Zatím žádné středisko nejede naplno, i ve velkých areálech, jako je Rokytnice nad Jizerou, Černá Hora-Pec pod Sněžkou nebo Klínovec, zůstává mimo provoz přes polovinu lanovek a vleků. Některé areály ale chtějí o víkendu pustit již všechny vleky. „V provozu bude celé středisko vyjma sjezdovky B, tu plánujeme po dosněžení spustit 25. prosince. V provozu budou obě sedačkové lanovky a všechny vleky,“ uvedl provozovatel skiareálu v Dolní Moravě Martin Palán.

Těsně před Vánoci se chystají otevřít také areály, kde se ještě nelyžuje. Rozjet by se mohly vleky u sjezdovek dosahujících pouze do 700 až 800 metrů nad mořem – například v Bublavě, Perninku nebo Mariánských Lázních. V sobotu plánuje otevřít také areál v Kašperských Horách. „Od úterní půlnoci nonstop zasněžujeme levou část Slalomáku, takže 'to dáme',“ uvedli správci. Naopak mimo provoz možná i na Vánoce zůstane Ještěd, kde dlouho nemohli zasněžovat. Provozovatelé ale o odkladu ještě nejsou skálopevně přesvědčeni.

Areály, které chtějí rozjet vleky před Vánoci:

Dolní Morava

Bublava

Pernik

Mariánské Lázně

Kašperské Hory

Vydáno pod