Vytopeným hrozí ztráta dotace

Ústí nad Labem – Například lidem z ústeckého Střekova nebo pohraničního Hřenska hrozí, že od státu nedostanou povodňové dotace. Je poslední den, kdy musí doložit, co již opravili. Protože však některé domy jsou stále vlhké, opravy dosud nezačaly. Je sice možné požádat o posunutí termínu, informace se ale nedonesla k mnoha majitelům poškozených domů ani úředníkům.

Aby stát nadále na některé lidi vytopené červnovou povodní nepohlížel jako na ty, kterým velká voda nezpůsobila žádnou škodu, musí odevzdat přehled toho, co opravili a chtějí na to teď zpětně přispět. Problém paradoxně nastává u nejvážněji poškozených – těch, jejichž domy jsou v tak špatném stavu, že ještě není možné s opravami začít.

Ačkoli existuje snadný způsob, jak se ztrátě dotace vyhnout, informace se zdaleka nedostaly ke všem – neví o nich řada lidí s poničenými domy, ale ani někteří úředníci. Lze prostřednictvím své radnice či magistrátu požádat ministerstvo pro místní rozvoj o posunutí termínu.

Základní čas na opravy domů, na které stát přispěje, byl půl roku od chvíle, kdy se majitelé přihlásili na seznam vytopených. Takový čas nestačil například lidem z ústeckého Střekova, kde hladina rozbouřeného Labe v létě vystoupala nad protipovodňové zdi a nečekaně natekla do pobřežních domů, nebo některých obyvatel Hřenska.