Psí centrum postavila agentura neoprávněně. Obec má svázané ruce

Divišov – Středisko pro chov služebních psů vybudovala Izraelská bezpečnostní agentura v Divišově u Prahy. Obec ale tvrdí, že bez náležitých povolení, proto požaduje likvidaci stavby. Rusky hovořící majitel firmy NSC Security Andrei Makhover jakékoli chyby odmítá. Celá věc tak zřejmě zamíří k soudu.

Obec usiluje o odstranění psího střediska z okraje Divišova více než rok třeba proto, že když se zvířata rozštěkají, nese se hluk velkou částí obce. Krajský úřad ovšem upozornil na pochybení místního stavebního úřadu, kvůli němuž nepovolenou stavbu zatím nelze zlikvidovat. Kraj proto věc vrátil divišovskému stavebnímu úřadu k novému projednání. Úředníci mohou nyní znovu vyzvat majitele, aby stavby odstranil. Zda tak opravdu učiní, odmítli sdělit.

Stavební úřad je jako orgán státní správy na obci nezávislý, radnice nemá možnost jeho práci ovlivňovat. Firma NSC Security, která objekt postavila, se prezentuje jako izraelská bezpečnostní agentura zajišťující ostrahu i detektivní služby. Většina zástupců společnosti mluví rusky.

Potíže Divišova s psím centrem (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci agentury na dotazy ČT neodpovídají, nebo odkazují přímo na majitele. Andrei  Makhover ale nereaguje ani na e-maily. „Majitel objektu je cizinec, takže tam už byly nějaké byrokratické problémy, jak ho dohledat,“ uvedl místostarosta Divišova Zdeněk Pekárek.