Jizerská magistrála nebude o Vánocích bez sněhu, správci zasypali holá místa

Liberec – Nedávná obleva poznamenala kromě lyžařských areálů i běžecké trasy. Jejich správci na rozdíl od těch, kteří se starají o sjezdovky, nemají žádná lyžařská děla, a tak museli vyrazit do hor s lopatami. Protože se na magistrálu o víkendu a nadcházejících svátcích chystají tisíce běžkařů, je třeba holé úseky rychle vyspravit.

Deště a teplý vítr připravily o sněhovou pokrývku Jizerskou magistrálu především v oblastech Krásné Máří a okolí Dlouhé Louky. Den před začátkem vánočních prázdnin se místy dokonce proháněli cyklisté, přitom již za několik hodin se objeví záplava běžkařů. Lidé, kteří se o magistrálu starají, tak k holým úsekům vyrazili, aby je překryli sněhem přivezeným odjinud. „Nebude to po celé šíři, ale bude to průjezdné,“ ubezpečil Martin Kunc z obecně prospěšné společnosti Jizerská.

Na hlavní běžecké trase Jizerských hor strávilo pět mužů několik hodin, než přestěhovali desítky kubíků sněhu tam, kde chyběly. Vyhlíželi, zda nepřijdou na pomoc dobrovolníci, ale nestalo se tak. „Počasí, kdy na horách dokonce pršelo, je asi odradilo,“ vysvětlila ředitelka Jizerské Jana Lhotová.

Je otázka, co s navezeným sněhem udělá počasí příštích dnů. Nemá sněžit ani mrznout, teploty budou naopak stoupat, na svatého Štěpána bude osm stupňů, koncem týdne možná i deset.

Michal Jemelka o údržbě Jizerské magistrály (zdroj: ČT24)