Ostrava nabízí umění 21. století

Ostrava - V Ostravě se představuje nejmladší generace domácích umělců, jejichž díla vznikla v první dekádě 21. století. Výstava byla už loni k vidění v Plzni, kde ji ocenili jako kulturní událost roku.

Velmi netradičně vítá návštěvníky výstava v Ostravě. Úvodní umělecký artefakt totiž tvoří igelitová taška, které je z přebytku jídla opravdu špatně. Podobné vtípky, jako tento z dílny Krištofa Kintery, na výstavě pobaví hned několikrát. „Snažila jsem se, aby zde byly zastoupeny všechny polohy, mimo jiné obraz, socha, nová média, fotografie, video, ale i projekty, pro které vlastně dneska hledáme složitě odpovídající pojmy,“ vysvětluje kurátorka výstavy Pavlína Morganová. 

Výstava se do Ostravy přesunula z Plzně. Až tady se ale podařilo zapůjčit ze soukromé sbírky dílo Jana Mančušky, které v anglické verzi nedávno zakoupilo Muzeum moderního umění v New Yorku. „Prostor za zdí Jana Mančušky přesně popisuje text, který se nachází za tou zdí. Každý návštěvník může vejít dovnitř a ten nápis číst prosvětlený za zdí,“ demonstruje na místě Pavlína Morganová. 

Vítězové ceny Jindřicha Chalupeckého a umělci, kterým se daří i na mezinárodní scéně, se představují ve dvou patrech. Každý návštěvník dostane detailního průvodce výstavou, kde si může přečíst základní informace a dozvědět se o každém díle další podrobnosti. „Jedná se opravdu o špičkovou, na evropské úrovni srovnatelnou výstavu nejenom po obsahové, ale i technické stránce,“ upozorňuje ředitel Galerie výtvarného umění Ostrava Jiří Jůza. 

Celkem čtyřicet šest videí tvoří dohromady čtyřhodinový program. V kině se během dne stihne odehrát dvakrát. I proto by si měli návštěvníci vyhradit pro prohlídku hned několik hodin.

Mladí umělci v Ostravě (zdroj: ČT24)