Lyžaři letos poprvé projedou mezi Černou horou a Pecí

Pec pod Sněžkou - Lyžaře v letošní sezoně čeká jedna novinka. Poprvé budou moci projet novou, více než tříkilometrovou trasu mezi Černou horou a Pecí pod Sněžkou. Na dvou úsecích s mírným stoupáním pak svezou lidi zdarma rolby. Zároveň dnes otevírají další lyžařské areály, například ve středních Čechách, v Krušných horách nebo na Vysočině. Kvůli oblevě ale na řadě míst sníh mizí a vlekaři nemohou ani zasněžovat. V Krkonoších se jezdí jen na některých sjezdovkách, správci Jizerské magistrály zase dopravují sníh na její holá místa pomocí skútru.

Dosud oddělená lyžařská střediska - Pec pod Sněžkou a Černou horu, resp. Janské lázně - letos spojila nová trasa pro lyžaře. Hned první jízda speciální rolby z Černé hory do Pece byla plná lyžařů. Rolbou se nechají odvézt 300 metrů, pak pokračují na lyžích a pak znovu rolbou. Z Pece se pak vrátí do Janských lázní skibusem. Rolby pendlují každých 15 minut od 9:00 do 15:30, uvedl z místa reportér ČT Vlastimil Weiner.

Propojení středisek bylo cílem nájemce, který má oba skiareály pronajaté na 20 let od ČSTV. „Zavádíme propojení mezi areály Černá hora a Pec pod Sněžkou: Z Černé hory na lyžích po běžeckých trasách, v místech, kde jsou dlouhé rovinky nebo mírná stoupání, převeze návštěvníky v ceně skipasu rolba,“ uvedla již dříve ředitel areálů Petr Hynek.

Ambicí provozovatelů je vytvořit největší lyžařský resort v zemi se sítí 50 kilometrů sjezdovek a lyžařských tratí do konce roku 2020.

Příští rok vyroste v Peci pod Sněžkou lanovka

Proměna Pece pod Sněžkou bude pokračovat i v příštím roce, kdy vznikne nová lanovka. Nový investor se zavázal vložit do areálu během dvou desítek let 350 milionů korun. Během prvního roku investoval 30 milionů – více než ČSTV za poslední tři roky.

Výhled počasí na leden

V polovině ledna mohou podle meteorologů teploty spadnout až na minus 18 stupňů Celsia. V následujících čtyřech týdnech by měly být teploty ale spíše průměrné či nadprůměrné.