ROP Severozápad vyplatil dluhy, obratem má ale příval nových žádostí

Děčín – Pachuť kontroverzních dotací na severozápadě Čech je prozatím zřejmě zažehnána. Tamní regionální program nově obdržel více žádostí, než na kolik má vyčleněno peněz. Zájemce neodradily ani skandály, po kterých se čerpání peněz na rok a půl zastavilo. Městům přitom dotační „stopka“ způsobila milionové ztráty. Původně plánované žaloby si ale starostové nakonec rozmysleli.

Smlouvy o dotacích jsou totiž sepsány tak, že za zpoždění při proplácení nehrozí úřadu žádné sankce. Právě to zachránilo smysl regionálního programu, jehož účinnost na rok a půl vypadla. Úřad přestal peníze posílat poté, co audit našel chyby v jejich rozdělování. Znovu se přijímání žádostí rozjelo letos v září. „Vyplatili jsme v letošním roce 3,1 miliardy korun. Nedlužíme prakticky nikomu,“ tvrdí předseda řídicí rady ROP Severozápad Petr Navrátil (ČSSD).

Úředníci jsou ale od začátku prosince zavaleni novými žádostmi o dotace. Už nyní je jasné, že na všechny se nedostane. Například menší města žádají skoro čtyřikrát více, než je pro ně v dotačním programu peněz. Úředníky tak čeká nelehký úkol: vybrat z dotačních projektů ty nejkvalitnější.

Peníze na vyhovění všem obcím zdaleka nestačí
Zdroj: ČT24

Ke komu nakonec peníze poputují, rozhodnou hodnotitelé, kteří byli k projektům počátkem týdne přiděleni tajným losováním. Například Teplice jsou ale dlouhodobě k evropským dotacím obezřetné. „Všichni zastupitelé a starostové riskují, protože to zpracování těch dotací je tak nejasně napsané, že kdykoliv kdokoliv bude chtít, tak v tom najde chyby,“ říká tamní primátor Jaroslav Kubera.

Osm lidí, kteří stáli na počátku skandálu a podle obžaloby se pokusili manipulovat rozdělování peněz, stane před soudem příští rok. Mezi nimi je bývalý náměstek hejtmanky Pavel Kouda (ČSSD) a také tři už bývalí ředitelé Úřadu regionální rady Petr Vráblík, Pavel Markvart a Petr Kušnierz. Některým z nich hrozí až dvanáctileté vězení. Kušnierz si už odpykává pětiletý trest za přijímání úplatků. (Více zde)

Program se podařilo odblokovat letos poté, co Karlovarský a Ústecký kraj přistoupily na návrh ministerstva financí a souhlasily se zaplacením korekcí za chyby při rozdělování dotací. Kraje zaplatí 900 milionů korun, z toho Karlovarský zhruba 308 milionů korun a Ústecký 598 milionů.

Jen ROP Severozápad doplatil dluhy, řeší nové žádosti (zdroj: ČT24)