Neplatiči nájemného dluží městům miliony

Brno - Lidé stále dluží miliony na nájemném v obecních bytech. V mnoha městech se ale daří tyto dluhy pomalu umořovat. Osvědčují se jednak přísnější pravidla pronájmu a také speciální pracovníci, kteří lidem radí, jak se se závazky vypořádat. Se situací zahýbe i nový občanský zákoník, městům dá možnost neplatiče vystěhovat bez svolení soudu.

Měst, kterým se i díky dluhovým poradcům daří umořovat dluhy z nájemného, přibývá. Ve Vyškově klesly za poslední rok o půl milionu, ve Vsetíně o 300 tisíc. Městské části Brno-střed dlužili neplatiči ještě před pěti lety 120 milionů korun, letos je to o osm méně. Podle úředníků je to důkaz, že osobní přístup dluhových poradců funguje. „Často vůbec nedomýšlí, že situace je vážná, že se dostanou do začarovaného kruhu. Takže my je po zhruba dvou dlužných měsících obešleme, aby ten problém začali řešit,“ říká poradkyně Hana Ranglová.

Kromě toho pomáhají také zpřísněná pravidla v obecních bytech a hrozba vystěhováním. „Dostávají od nás smlouvu na dobu určitou, což je pro nás pojistka. Motivuje lidi k tomu, aby si hlídali svůj nájemní vztah včetně povinností, které s tím souvisí,“ vysvětluje starosta Brna-středu Libor Šťástka (ODS).

Ne ve všech městech ale dluhy na nájemném klesají, například Zlínu se je snižovat nedaří. Naopak ročně se tato částka zvýší v řádech statisíců až milionů. Aktuálně lidé městu dluží skoro 22,5 milionu korun. Nájemné totiž v posledních letech kvůli deregulaci zdražilo a mnoho lidí tak má problémy vyšší částky zaplatit. „Ztráta zaměstnání hraje roli, ale většina těch klientů je už nezaměstnaných, takže jsou to samozřejmě opožděné platby sociálních dávek,“ dodává Ranglová.

Se situací neplatičů zahýbe i nový občanský zákoník, který začne platit od ledna nového roku. Města budou moci přistoupit k vystěhování i bez svolení soudu.

Dluhy na nájemném v jednotlivých městech

Blansko– více než 8 milionů korun

Břeclav – necelé 3 miliony korun

Hodonín – 8,5 milionu korun

Kroměříž – necelé 4 miliony korun

Uherské Hradiště – rovněž necelé 4 miliony korun

Vsetín – přes 11 milionů korun

Vyškov – přes 7 milionů korun

Zlín – přes 22,5 milionu korun

Znojmo – skoro 15 milionů korun

Dluhy na nájemném (zdroj: ČT24)