Před Vánocemi jsou faráři na roztrhání

Brno - V kostelech vrcholí přípravy na Vánoce a slavnostní mše svaté. Farníci uklízejí, instalují betlémy, strojí stromky a faráři téměř nepřetržitě zpovídají. Teď za nimi míří i ti, kteří na bohoslužbu po celý rok nejdou. Během svátků přijde do kostelů přibližně třetina populace, běžně je to sotva desetina lidí.

Měsíc na obloze jako by lidem ze Všeminy na Zlínsku ukazoval cestu. A kostelní zvony je svolávaly k ranní bohoslužbě. Navzdory šeru a mrazu přichází první věřící do kostela už v šest hodin ráno. Do hodiny jsou lavice zaplněné do posledního místa. „Už mi to připomíná Vánoce. Je to jiný pocit,“ svěřuje se Josef Matúš. „Přišel jsem se pomodlit, Vánoce chci prožít v duchu křesťanském, katolickém, v duchu Božím,“ dodává Antonín Pavelka.  

Těch, kteří zamíří do kostela jednou do roka, je stále dost. Poznat je to i ve zpovědnicích. Faráři se teď nezastaví. Zbigniew Wawrowski sotva vyslechne hříchy věřících ve své farnosti a jede na výpomoc do sousedního kostela. Místo čtyř lidí na něj ve frontě čeká i devadesát. „Hřích je pořád stejný, jak za pána Ježíše, tak i ve středověku, a rozhodně jsem přesvědčen, že i za tisíc let, pokud ještě budeme žít, to budou pořád stejné hříchy,“ říká drnovický farář Zbigniew Wawrowski. 

Rušno bylo i v brněnských Tuřanech. Sem věřící přivedlo chystání vánoční výzdoby a úklid. „Panu faráři pomáhám, protože by to sám nezvládl. Beru to jako samozřejmost,“ vysvětluje pomocník Vojtěch Šipr. „Teď ráno muži postavili strom a betlém a odpoledne přijdou ženy, které to uklidí. Všichni to považují za svoji přípravu na Vánoce,“ popisuje dění tuřanský farář Luboš Pavlů. 

Nejvíce lidí do kostela tradičně chodí na půlnoční a božíhodové mše. Podle průzkumů ale počet věřících rok od roku klesá. Teď se k víře v Boha hlásí zhruba 30 % Čechů, ještě v roce 1995 to bylo 39 %.

Faráři mají napilno (zdroj: ČT24)