Ministerstva chtějí stamiliony po žalovaných v případu ROP Severozápad

Ústí nad Labem/Praha – K žalobě na osm lidí, mezi kterými je jeden z bývalých vrcholných představitelů Ústeckého kraje a tři někdejší ředitelé Úřadu Regionální rady Severozápad, se připojila ministerstva financí a místního rozvoje. Úřady budou požadovat náhradu škod, které jim vznikly kvůli ročnímu zastavení Regionálního operačního programu Severozápad. Státní zástupce minulý týden obvinil osm lidí, kteří měli rozdělování dotací z programu na starost, z různých trestných činů, některým hrozí až dvanáct let vězení. Ministerstva potom vyčíslila škody na stovky milionů korun.

Ačkoli je soud teprve čeká, už se bývalý ústecký hejtmanský náměstek Pavel Kouda a tři bývalí ředitelé úřadu, který rozděluje evropské dotace v Ústeckém a Karlovarském kraji, stali tvářemi problémů, kvůli nimž musela řada měst, kraje samotné i někteří soukromníci přes rok čekat na přislíbené miliony a někteří se tak dostali do značných problémů. K trestnímu řízení, které zatím vedlo k podání obžaloby, se teď připojila dvě ministerstva, která mají co do činění s rozdělováním evropských peněz. „Ministerstvo financí se domnívá, že mu vznikla škoda ve smyslu trestního řádu, a přihlásilo se do trestního řízení jako osoba poškozená,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek.

On ani jeho protějšek z ministerstva pro místní rozvoj Marek Ženkl nechtěli upřesnit, jakou konkrétní částku budou úřady chtít, ČTK však uvedla, že má jít o stovky milionů korun. Podle ní v trestním spisu jako poškozený figuruje kromě obou ministerstev také ústecký krajský úřad, ten se ale podle mluvčí Magdaleny Hanáčkové k řízení nepřipojil.

Osm lidí, které stíhala policie déle než rok a někteří z nich i pobyli ve vazbě, čelí různým obviněním, která souvisejí s manipulacemi s přidělováním evropských peněz. „V zásadě se tam promítá právní kvalifikace zločin zneužití pravomoci úřední osoby a zločin poškození finančního zájmu evropských společenství,“ uvedl krajský státní zástupce Jan Jakovec.

Již dříve se dostaly na veřejnost informace, podle kterých prosazoval někdejší náměstek ústecké hejtmanky dotace pro některé kontroverzní projekty, například propagaci rekultivovaných oblastí na Mostecku. Úředníkům údajně posílal seznamy žadatelů o dotace s tečkami u projektů, které chtěl podpořit. „Nebudu tyto informace žádným způsobem vyvracet, protože k tomu nemám žádný důvod,“ řekl tehdy Jan Jakovec.

Policie začala rozdělovat obvinění v době, kdy už Regionální operační program Severozápad a jeho regionální rada vězely v problémech až po uši. Vše začalo obviněním předcházejícího ředitele dotačního úřadu Kušnierze z braní úplatků – za to už dostal pět let vězení. Okolnostmi rozdělování a využívání dotací v regionu soudržnosti Severozápad (tj. Ústeckém a Karlovarském kraji) se potom začalo zabývat ministerstvo financí a Evropská komise. Na základě jejich kontrol byl potom dotační program pozastaven – nepřišel jen o certifikaci, kdy po určitý čas nepřicházejí peníze z Bruselu, ale stále je půjčuje stát, nýbrž o veškeré peníze. Ačkoli se po roce dohadování stát a oba kraje dohodly na způsobu zaplacení pokuty, problémy ještě neskončily. Regionální rada teď uděluje pokuty také příjemcům dotací za chyby, kterých se podle auditů dopustili. Řada z nich se sankcemi nesouhlasí, některé případy tak bude muset rozhodnout soud.

Ministerstva budou po obžalovaných chtít stamiliony (zdroj: ČT24)