ČT: Brno získalo zpět pokutu za Wilson, ale možná přijde o areál

Brno – Ministerstvo obrany vrátilo Brnu deset milionů korun – neoprávněně udělenou smluvní pokutu kvůli pronájmu bývalých vojenských kasáren Wilson v Brně. Město pokutu dostalo za porušení smlouvy, zavázalo se deset let od převodu nevyužívat areál ke komerčním účelům. Neučinilo tak. Podle pražského soudu ale přesto nemělo ministerstvo obrany nárok pokutu udělit. Spor však pokračuje, není totiž jasné, komu vlastně bývalý vojenský areál na Kraví hoře patří.

Brno získalo bývalý vojenský areál Wilson od státu v roce 2003 bezplatným převodem. Zavázalo se přitom, že jej deset let nebude využívat komerčně. O tři roky později si ale kasárny pronajala soukromá společnost Wilson Property za symbolickou korunu za metr čtvereční. Na Kraví hoře chtěla vybudovat bytový dům s 80 byty a obchody. Právě obchodní zázemí bylo podle ministerstva porušením smluvní dohody. Brno proto muselo před pěti lety zaplatit 9,7 milionu korun.

Obvodní soud ale rozhodl, že ministerstvo obrany nemělo právo diktovat, jak město s pozemky naloží. Přestože se zástupci ministerstva odvolali, i Městský soud v Praze potvrdil, že Brno získá zaplacenou pokutu zpátky. „Po tom všem, co město Brno zažilo, zvláště v době, kdy jsme byli nuceni zaplatit téměř deset milionů korun do 30 dnů po obdržení faktury, tak toto je samozřejmě příjemnější situace,“ uvedl před časem náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD). Město navíc díky tomu, že muselo ministerstvo obrany přidat k vrácené pokutě úroky, získalo dodatečné dva miliony.

Část rozsudku ovšem pro město Brno už tak příznivá není. Soud totiž konstatoval, že je celá převodní smlouva z roku 2003 neplatná, protože o převodu majetku měla rozhodovat vláda, ne jen ministerstvo. Podle právníků tak není jasné, komu bývalý vojenský areál patří.

Kvůli kauze Wilson stanula před soudem i bývalá starostka

Letos v červnu Krajský soud v Brně po pěti letech sporů zprostil viny bývalou starostku městské části Brno-střed Dagmar Hrubou (ODS). Ta čelila obvinění právě kvůli uzavření smlouvy s firmou Wilson Property na komerční využití bývalých kasáren na brněnském náměstí Míru.

Bývalá starostka, která je nyní v důchodu, rezignovala na svou funkci v dubnu 2008. Hrubá čelila obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele, když areál údajně neoprávněně nabídla ke komerčnímu využití. Kvůli vleklým sporům musela být i několik týdnů hospitalizována, protože její zdravotní stav se během procesu zhoršil. Po pěti letech sporů ji nakonec soud zprostil viny.

Bývalý vojenský areál na náměstí Míru v Brně
Zdroj: ČT24/ČT Brno