OBRAZEM: Pětiměsíční tygří mládě se má čile k světu

Praha - Návštěvníci pražské zoologické zahrady už mohou obdivovat pětiměsíční kotě tygra sumaterského. Sameček ještě nemá jméno, podle chovatelů je ale hravý a váží kolem 21 kilo. Pavilon šelem byl od letošních povodní uzavřen; jeho oprava se odložila s ohledem na odchov tygříka.

„Jde o samečka narozeného 28. července tygřici Surami. Pravděpodobně v důsledku stresu při povodních se o něj samice nestarala zcela uspokojivě a chovatelé jí proto museli od samotného počátku pomáhat. Kombinovaná péče tygřice a chovatelů zatím nebyla u tygrů sumaterských odzkoušena a její úspěch umocnil výjimečnost přírůstku,“ uvedl ředitel zahrady Miroslav Bobek.

Malého tygříka můžete navštívit každý den v Pavilonu kočkovitých šelem a terárií.

Tygr sumaterský patří ke kriticky ohroženým druhům. Na ostrově Sumatra v Indonésii žije v rezervacích přes 400 jedinců, v zoologických zahradách v Evropě pak kolem 100 kusů.

Pražská zoo přivítala na Štědrý den 5 500 návštěvníků. Ti zvířatům donesli přes dvě tuny jídla: 1 300 kilo ovoce a zeleniny, 700 kg pečiva, 20 kg ořechů a 40 kg piškotů. Po svátcích pak zoo připravuje ukázky staročeských tradic, na Silvestra se mohou návštěvníci těšit na komentovaná krmení.

Pětiměsíční kotě tygra sumaterského
Zdroj: Tomáš Adamec/Facebook Zoo Praha