Pardubický kraj chce záruky, že firmy dokončí zadané práce

Pardubice/Chomutov – Přísnější je nově Pardubický kraj při výběru firem, kterým zadává zakázky. Chce se tak vyhnout opakováním situací, kdy firma, která vyhraje tendr s příliš levnou nabídkou, nedokáže dokončit práci včas, nebo rovnou zkrachuje. Jako pojistky teď kraj požaduje bankovní záruky nebo omezení subdodávek.

Opatření, která do veřejných soutěží zavedl Pardubický kraj, mohou zakázky paradoxně prodražit – alespoň papírově. Krajské vedení ale tvrdí, že je to jediná záruka kvalitního výsledku. V dosavadním systému totiž nastávalo velké množství problémů. „Měli jsme několik zkušeností s dodavateli, kteří nebyli schopni pnit závazky, které dali v zadávacím řízení,“ uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Vedoucí krajského majetkového a investičního odboru Michal Vostřel odkázal například na průběh obnovy hospodářských budov u pardubického zámku, při níž se dodavatel dostal do vážných finančních potíží a stavba nabírala zpoždění. Kraji tak hrozilo, že přijde o evropskou dotaci.

To, čeho se chce kraj zbavit, jsou především tzv. účelově podseknuté ceny. Serióznost dodavatelů má zajistit dokládání peněžní jistoty nebo bankovních záruk. „Pokud budou přeprodávat zakázky, budou platit smluvní penále. Budeme regulovat i subdodávky,“ varovala radní pro investice a majetek Ludmila Navrátilová (ČSSD).

Předsedovi krajské organizace Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiřímu Požárovi se naplánovaná změna zamlouvá. „Veřejná zakázka bude transparentní, velmi ekonomická a zamezí se jakýmkoli možným manipulacím,“ shrnul.

Nové podmínky podle hejtmana zatím výrazný úbytek uchazečů o veřejné zakázky nepřinesly. Do tendrů se podle něj nadále hlásí desítky firem.

Michal Klokočník o zakázkách v Pardubickém kraji (zdroj: ČT24)