Orlickohorské obce chtějí více vlaků a hlavně ve vhodnější dobu

Rokytnice v Orlických horách (Rychnovsko) – Více vlaků chtějí lidé v západní části Orlických hor. Starostové 33 obcí proto sepsali memorandum, ve kterém žádají, aby Královéhradecký kraj změnil dosavadní přístup a po letech škrtů spoje přiobjednal. Chtějí také, aby byly vlaky lépe použitelné k cestám do práce. Chce-li podle starostů kraj šetřit, může zkusit vypsat na obsluhu orlickohorských obcí tendr.

Do Rokytnice v Orlických horách či Solnice jezdí rok od roku méně vlaků. Letos na Štědrý den bylo na rokytnickém nádraží obzvlášť smutno, nepřijel sem totiž ani jeden vlak. Podle starostů přitom region má potenciál k tomu, aby vlaky naplnil. Hlavní problém je – kromě nedostatečné nabídky – nevhodné načasování spojů. „Spoje jsou dlouhodobě nastaveny tak, že to lidem nevyhovuje, aby se dostali na to, kdy jim začíná pracovní doba,“ upozornil starosta Slatiny nad Zdobnicí Petr Tůma. Podle jeho rokytnického protějšku Petra Hudouska nejezdí v pracovní dny vlaky brzy ráno ani později večer a navíc chybí víkendové spoje: „Nedostanete se dolů do krajského centra a vůbec nemluvím o Praze.“

Jestliže kraj zdůvodňoval škrty na železnici úsporami, je podle starostů možné poohlédnout se po levnějším dopravci, resp. vypsat na vlaky do Orlických hor soutěž. Když nic jiného, mohlo by to na místní lokálky přivést nové vlaky, jako jezdí v obou sousedních regionech – na lokálkách v Královéhradeckém kraji jsou totiž stále standardem staré motoráky. Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský uvedl, že by se největší tuzemský železniční dopravce do tendru přihlásil, dodal však, že z hlediska kapacity firmy není nutné hledat nového dopravce. „České dráhy zajistí veškerou dopravu, kterou si kraj, resp. organizátor dopravy OREDO, objedná,“ zdůraznil mluvčí.

Memorandem za lepší železniční obslužnost Orlických hor, které podepsalo 33 starostů, se teď bude zabývat Královéhradecký kraj. Mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi ubezpečil, že je takový podnět pro kraj velice důležitý.

Přemysl Šrámek o posílení vlaků v Orlických horách (zdroj: ČT24)