O Týden sportu zdarma je zájem

Praha – Desítky klasických i netradičních sportů si až do konce roku můžou lidé zadarmo vyzkoušet ve stovce sportovních areálů v Praze v rámci projektu s názvem Týden sportu zdarma, který každý rok využijí desítky tisíc lidí. Provozovatelé areálů se do něj většinou zapojí proto, aby o sobě dali vědět a přitáhli veřejnost ke sportům, které nejsou tolik rozšířené.

Osm stupňů nad nulou a modrá obloha – takové podmínky využila i Markéta Nováková a vzala své dcery na projížďku na koni: „Je hezky, tak je lepší být venku v přírodě než v nějakém aquapaláci narvaném lidmi. Šly jsme tedy ven.“ Díky Týdnu sportu nestál tenhle zážitek rodiče Nikoly a Veroniky ani korunu.

Cholupický jezdecký klub se do akce zapojil letos poprvé. Pro obrovský zájem už ale musí lidi odmítat. „Myšlenka je dobrá, akorát bychom rádi poladili rezervační systém. Protože chybami se člověk učí,“ uvedl Tomáš Duchoň, vedoucí Jezdeckého klubu Cholupice.

A zamluvit si místo předem musí Pražané i na mnoha dalších sportovištích. Třeba ve smíchovském lezeckém centru mají plno celý týden. Kapacita rezervací se vyčerpala už během prvního dne. Podobně jsou na tom tenisové nebo beachvolejbalové kurty. „V tomto týdnu volá od rána 20, 30 lidí nepřetržitě. My však, bohužel, už máme ten projekt plný,“ potvrdil manažer provozu Beach Clubu Strahov Jiří Maier.

Reportáž Terezy Stárkové a Pavla Schröttera (zdroj: ČT24)

Tradičně nejvíc lidí využívá volných vstupů do bazénů. „Vybírali jsme na internetu. Tady jsme ještě nebyli, tak jsme to chtěli zkusit, protože tady je to nové,“ jsou spokojení návštěvníci Aquacentra Šutka.

Loni Týden sportu zdarma rozhýbal 20 tisíc lidí. Letos mají na výběr z rekordního počtu aktivit. Organizátoři si od toho slibují ještě větší zájem. „Myšlenka je jednoduchá – aby Pražané a vůbec lidé v Česku sportovali. I kvůli tomu, že jsou svátky, kdy se lidé samozřejmě hodně najedí cukroví a podobně,“ vysvětluje mluvčí akce Týden sportu zdarma Richard Valoušek.

Desítky sportovních areálů budou volně přístupné až do úterý 31. prosince.