Další kousek baťovského Zlína mizí, nahradí ho obchody a kanceláře

Zlín - Část historického baťovského areálu uprostřed Zlína se mění v rozvaliny. Vrcholí totiž demolice tří budov z roku 1927, které má nahradit obchodní centrum. A to i navzdory výhradám památkářů, kteří mluví o nevratném zásahu do průmyslové architektury. Podle majitele je ale demolice holá nutnost, protože pětaosmdesát let staré stavby mají narušenou statiku.

Mezi desítkami lidí sledovala demolici i hlavní městská architektka. Společně s památkáři tlačila investora do rekonstrukce budov bez bourání. Nakonec prohrála a stavební úřad vydal demoliční výměr. „Mizí kus baťovského Zlína,“ posteskla si architektka Dagmar Nová.

„Demolice je nutná. Budovy jsou v havarijním stavu, mají nestabilní konstrukce a hrozí jejich zřícení,“ oponuje Marek Jarolím ze společnosti Cream Real Estate Zlín. Na místě starých budov tak vyroste komplex obchodů a kanceláří.

Vizualizace nového obchodního centra
Zdroj: ČT24

Podle jeho odpůrců bude zkázou pro celý areál, třeba naruší pravoúhlý systém ulic, který podle amerického vzoru vybudoval před 85 lety uprostřed Zlína Tomáš Baťa. „Přicházíme s něčím novým a moderním, co přitom zachovává původní baťovský odkaz. Nepostavili bychom tady něco, za co bychom se styděli, nejsme barbaři,“ je přesvědčen Jarolím.

Dlouhé vyjednávání nakonec přineslo jediný kompromis. Z každé budovy zachrání investor 10 historických oken a začlení je do projektu nové Fabriky.

Další kousek baťovského Zlína mizí, nahradí ho obchody a kanceláře (zdroj: ČT24)