V Novém Městě na Moravě vyjedou dvě autobusové linky

Nové Město na Moravě - K obcím, kde funguje veřejná doprava, se po novém roce zařadí i Nové Město na Moravě. Autobusy zde vyjedou 6. ledna, kdy se děti po prázdninách vrací do školy. Budou jezdit každou hodinu na dvou linkách. První rok provozu bere radnice jako zkušební a nevylučuje změny v jízdních řádech či prodloužení linek. Řídit se chce hlavně připomínkami občanů.

V Novém Městě na Moravě žije něco přes deset tisíc lidí, podle starosty Michala Šmardy (ČSSD) se město za poslední desítky let rozrostlo, hlavně co se velikosti týká. „Lidé zestárli a senioři například nemají auto, nemají se jak dostat do nemocnice, podobně děti do škol. Myslím, že dopravu využijí,“ domnívá se starosta. Radní o zavedení diskutovali zhruba tři roky. Šmarda poukázal také na to, že v okolních městech podobné velikosti, jako je Bystřice pod Pernštejnem nebo Velké Meziříčí, mětskou dopravu dávno mají a o jejím zrušení neuvažují. 

Autobusy vyjedou 6. ledna na dvou linkách, červené a modré. Oba spoje budou vyjíždět i končit na zastávce Dopravní terminál u vlakového nádraží. Terminál byl dostavěn loni a letos se dočkal oficiálního otevření. Starosta předpokládá, že po roce provozu dojde ke změnám, které se mohou týkat čehokoli - časů odjezdů i trasování. „Rádi bychom zkušební provoz využili k tomu, abychom dopravu doladili přesně podle připomínek občanů, tak jak si přejí,“ prohlásil ve Studiu 6 Šmarda. 

Náklady na provoz MHD by neměly stát radniční kasu víc než milion korun za rok, starosta doufá, že se na jízdném vybere částka v řádech statisíců. Jedna jízda vyjde na deset korun, děti či senioři jezdí za polovic, děti do 6 let či postižení mají nárok na dopravu zdarma. Lidé si také mohou zakoupit tzv. Novoměstskou kartu, která obsahuje předplatné na jeden rok. Její základní cena činí 900 korun, v tom je ale už obsažen poplatek za odvoz komunálního odpadu. 

Starosta Nového Města na Moravě k zavedení MAD (zdroj: ČT24)

Více informací o MAD v Novém Městě naleznete zde nebo na infolince 566 598 345.