Prostějovské herny mají poslední den na odstranění poutačů

Prostějov - Herny v Prostějově mají poslední den na odstranění svítících reklam a poutačů. V případě nerespektování vyhlášky hrozí od 1. ledna majitelům pokuta až 200 tisíc korun. Podobným způsobem bojuje s hazardem v tuzemsku stále více měst a obcí. Během letoška musely své reklamy odstranit herny v desítkách měst a obcí. Od jara navíc můžou místní samosprávy loterie ze svého území zcela vykázat.

Vyhláška, která nařizuje sundat vše, co bliká a láká hráče k hazardu, platí v Prostějově už od léta. Většina majitelů heren své výlohy zatemnila a blikající reklamy odstranila, někteří ale nechali povinnou úpravu až na poslední chvíli. Od 1. ledna 2014 hrozí za porušení vyhlášky až dvousettisícová pokuta.

Kromě majitelů heren nejsou z tohoto opatření nadšení ani bojovníci proti hazardu. Na stávající hráče prý změna žádný vliv mít nebude a ti noví si nakonec hernu taky najdou – ať už bliká, nebo ne. „Nemá to žádný smysl. Je to jen způsob, aby se herny udržely ve městech,“ míní předseda občanského sdružení Občané proti hazardu Martin Svoboda.

Podle mluvčí prostějovského magistrátu Jany Gáborové je smyslem vyhlášky omezit „do očí bijící“ propagaci heren. Podobně jako Prostějov se k hernám zachovala i Olomouc, ta ale navíc postupně redukuje počet heren na polovinu, stejně jako Praha nebo Ostrava. Třeba České Budějovice nebo Litvínov už ale herny na svém území zakázaly úplně.

Herny v Prostějově musí odstranit své poutače (zdroj: ČT24)