Pražská MHD bude mít opět celý leden „prázdniny“

Praha – Podobně jako loni rozhodli se organizátoři Pražské integrované dopravy omezit na leden provoz MHD. Povánoční „oddych“ potrvá do konce měsíce, bezprostředně tak naváže na prázdninová omezení. Lednové oslabení dopravy by cestující neměli poznat ve špičkách, mimo ně však budou mít tramvaje a některé autobusové linky delší intervaly. Další omezení nastanou o víkendech. Podle společnosti ROPID cestuje během ledna po městě o desetinu lidí méně než obvykle.

Loni omezil ROPID na leden a první polovinu února pražskou MHD a navzdory hlasité kritice – například Ladislav Bína z ČVUT poukázal, že deklarované úspory významně sníží například tisknutí nových jízdních řádů – se rozhodl škrty si zopakovat. „V lednu a počátkem února není v Praze většina studentů vysokých škol, je zde méně turistů, méně sezonních pracovníků a tolik se také nejezdí za nákupy. Obecně je poptávka po cestování vzhledem k zimnímu období nižší,“ zdůvodnil seškrtání mimošpičkových spojů pověřený ředitel ROPIDu Pavel Procházka. Letos ale bude povánoční oslabení dopravy kratší než loni, potrvá pouze do konce ledna.

Lednové omezení pražské MHD se netýká metra, vlaků, ROPID ubezpečil, že podle obvyklých jízdních řádů bude jezdit také petřínská lanovka. Tramvaje a zhruba polovina autobusových linek ale budou mít v odpoledních hodinách prodloužené intervaly. U páteřních tramvajových linek (3, 9, 17 a 22) vzrostou ze 4 na 5 minut, u ostatních linek z 8 na 10 minut. Na 57 autobusových linkách se potom prodlouží intervaly z obvyklých 7,5 na 10 minut. Některých linek se dotknou další škrty, nejhůře postihnou tramvajovou linku 14/24. Ta bude v pracovní dny večer jezdit jednovozová a její obvyklé 7,5minutové víkendové intervaly nahradí čtrthodinové rozestupy.

ROPID podložil lednové oslabení MHD statistikami, podle kterých právě cestuje v lednu nejméně lidí – pouze 88 procent dlouhodobého průměru, zatímco v květnu, červnu, říjnu a listopadu to bývá 105 procent.