Karlovarští pátrají po pramenu, který by mohl nahradit Vřídlo

Karlovy Vary – Specialisté správy lázeňských kolonád v Karlových Varech vytipovávají náhradní zdroje, které by mohly zastoupit zdejší vrty v případě, že by vypověděly službu. Všechny zdroje léčebné minerální vody totiž pocházejí z osmdesátých let a až dosud je na nich závislých sedmadvacet zdejších balneo-provozů.

Karlovy Vary hledají alternativní zdroje minerální vody (zdroj: ČT24)

Z podzemí Vřídelní kolonády proudí do karlovarských hotelů víc než tisíc pět set litrů minerální vody za minutu. Samozřejmost pro desetitisíce návštěvníků lázní ovšem pro lázeňské specialisty představuje těžkou práci, při které musejí předvídat pohyby vřídlovcových desek hluboko pod zemí.

Jak informoval ředitel Správy lázeňských zdrojů a kolonád Milan Trnka, na věhlasném vřídle jsou v hloubce devadesáti metrů čtyři základní jímací vrty, které berou pětadevadesát procent Vřídla jako takového. „Jako každé vrtné dílo stárnou a registrujeme i určité nanopohyby. Kdyby zítra přestaly sloužit, tak jim nemůžeme nic vyčítat,“ vysvětluje Trnka.

Sedmadvacet lázeňských domů je ovšem na minerální vodě existenčně závislých. „Vřídelní voda je pro naše město klíčovou záležitostí číslo jedna. Kdyby nebylo vřídelní vody, nejezdili by sem pacienti. Nemohli by čerpat pitné kůry, nemohli by čerpat procedury,“ zdůraznila ředitelka Alžbětiných lázní Stanislava Maulenová.

Naděje se upínají k roku 1980

Specialisté správy kolonád vytipovávají náhradní zdroje, odkud by bylo možné vodu čerpat. Jedním z potenciálních zdrojů je i zakonzervovaný průzkumný vrt v samém centru lázeňské části Karlových Varů. V lokalitě Tržiště na dohled od Vřídelní kolonády ho geologové vyhloubili v roce 1980 a při následných testech překonal ve vydatnosti všechny tehdejší prameny.

Magistrát nyní chce cenné zdroje minerální vody chránit; nesmí se na nich stavět ani s nimi obchodovat. „Správa lázeňských zdrojů vytipovává pozemky, které potom město bude ošetřovat tak, aby byly v pohotovosti pro případ, že se něco stane,“ informoval primátor Karlových Varů Petr Kulhánek. Záložní zdroj pro případ havárie by měly mít největší české lázně připravený už v roce 2015.

Vřídelní pavilon v Karlových Varech
Zdroj: ČT24