Odstranění uniklé nafty u Havlíčkova Brodu vyjde na 15 milionů

Havlíčkův Brod - Už pátý den odstraňuje speciální firma ekologickou havárii na louce u Knyku na Havlíčkobrodsku. Zloději tam navrtali potrubí s naftou, která do přírody unikala zřejmě několik dnů. Vyčištění drenážních jam a odstranění naftou prosáklé hlíny bude stát podle odborných odhadů 15 milionů korun.

Havlíčkobrodsko se vypořádává s únikem nafty (zdroj: ČT24)

Motorová nafta unikla do přírody z potrubí vedoucího ke skladům s pohonnými hmotami. V neděli na to přišli náhodní turisté (čtěte víc). Množství uniklého paliva zatím společnost Čepro nezveřejnila, už v pondělí se ale její zástupci sejdou s představiteli ministerstva životního prostředí a likvidační firmy Dekonta k dalšímu jednání a stanoví další postup prací.

Odčerpávání nafty totiž v tuto chvíli komplikuje teplé počasí; terén je rozblácený, a tak ho desítka dělníků musela zpevňovat. Podle odborníků potrvá odstraňování ekologické havárie měsíce.

Pozitivní zprávu mezitím přinesli hydrologové a kontroloři z havlíčkobrodské radnice. Ti pravidelně kontrolují stav nedalekého Cihlářského potoka a Štičího rybníku; na obou vodních plochách zůstávají nadále norné stěny a podle posledních informací zatím k úhynu zdejších ryb nedošlo. „Část filmu byla zachycena na rybníku Štikáč a dál se nafta zatím nedostala,“ řekl inspektor Městského úřadu v Havlíčkově Brodě Karel Ruč.