Arbitráž o Blanku začne za týden, měla by stavbu odblokovat

Praha – Sporem o platnost smluv na stavbu tunelového komplexu Blanka se začne rozhodčí soud zabývat příští pátek – 10. ledna. Jeho výsledek by měl odblokovat stavbu, kterou firma Metrostav počátkem prosince přerušila. Stavebníci tvrdí, že nemohou pokračovat, dokud pražské vedení neschválí potřebné změny v projektu, a město nezačne splácet svůj dluh. Magistrát to odmítl, protože považuje smlouvu s Metrostavem za neplatnou.

Kdy padne rozhodnutí rozhodčího soudu, není jasné. Podle primátorského náměstka Jiřího Nouzy (TOP 09) nelze očekávat, že bude jasno již 10. ledna, soudci se zatím seznámí s podklady, které jim obě strany předložily. Praha ale chce, aby rozhodčí soud co nejdříve vydal tzv. mezitímní rozhodnutí, které by umožnilo ještě před závěrečným verdiktem obnovit stavební práce. Podle Nouzy se v současné době „intenzivně pracuje“ na dokončení projektové dokumentace, připravena by měla být ve třetím lednovém týdnu.

Vedení města zatím odmítalo schválit změny v projektu a proplácet peníze za stavbu kvůli tomu, že jeho právní analýzy naznačují, že smlouva s Metrostavem není platná. Vznikla totiž, aniž by ji schválilo zastupitelstvo, a to je podle některých právníků v rozporu se zákonem o hl. m. Praze. Metrostav však v takové situaci odmítá ve stavbě pokračovat, tvrdí, že beze změn projektu to není možné, důležitou roli hraje i dluh města 2,155 miliardy korun.

Tunelový komplex Blanka, jehož součástí jsou tunelové úseky Brusnice, Dejvice a Bubeneč, ale také přilehlé komunikace a nový Trojský most, je od 7. prosince polovičním sirotkem. Metrostav kvůli sporu s městem stavbu zakonzervoval, dovnitř mohou pouze pracovníci společnosti ČKD Praha DIZ, která je dodavatelem technologické části Blanky. S ní se město dohodlo na pokračování prací a proplácení faktur, protože smlouvu na technologickou část považuje za platnou.

Blanka měla být podle prvních plánů v provozu již od roku 2011. Postupně se datum otevření posouvalo, ještě loni na podzim platil letošní 1. květen. Nyní připadá v úvahu otevření v létě, dokud ale rozhodčí soud nerozhodne, nebude konkrétní termín jasný. Cena stavebních prací i technologie měla být zhruba 26 miliard korun, prodraží se ale pravděpodobně na 36 miliard.