Pardubický bazén prodělává miliony, část rady chce změnit provozovatele

Pardubice – Kolik stojí provoz městského bazénu, sice pardubická radnice ví – ročně prodělává až dvanáct milionů korun – ale neví, zda by ho externí společnost nedokázala provozovat levněji. Podle opozice, ale i některých radních by se to mělo vyzkoušet. Vedení města to ale odmítá, poukazuje, že prodělečné jsou všechny aquaparky.

Za rekonstrukci starého bazénu na aquacentrum zaplatily Pardubice přes půl miliardy korun. Že musí jeho provoz ročně dotovat miliony korun, se proto mnoha zastupitelům i některým členům rady nelíbí. Tvrdí, že by se mohlo ušetřit, kdyby město neprovozovalo bazén samo. „Nemáme možnost porovnat, jestli by plavecký areál někdo nedokázal provozovat levněji. Oni si na konci roku prostě řeknou o nějaké peníze a ty peníze dostanou,“ shrnul radní Jan Němec (TOP 09).

Vedení pardubické radnice ovšem kritiku odmítá. Tvrdí, že provozní ztráty jsou v aquaparcích obvyklé a u toho pardubického jsou menší, než se původně očekávalo. „Počítali jsme s tím, počítali jsme s většími ztrátami,“ shrnul náměstek primátorky Jindřich Tauber (ČSSD).

Na provoz lázní doplácí například i sousední Hradec Králové, který platí ještě více než Pardubice. Až na výjimky mají problém s hospodařením i další české a moravské aquaparky. Podle pardubického radního a architekta Milana Košaře (Pardubáci) je to proto, že je takových bazénů mnoho.

Pardubický bazén prodělává miliony, část rady chce změnit provozovatele (zdroj: ČT24)