Jít se klouzat lze v Praze na sedm venkovních kluzišť

Praha – Zamrzlé rybníky nebo dokonce Vltava – to byla kluziště Prahy minulosti. Letos něco takového nepřipadá v úvahu, přesto je možné vydat se na led. Ve městě je sedm venkovních kluzišť, některá dotuje magistrát a vstup je zdarma. I ta placená bruslaři hojně vyhledávají, obzvláště teď o prázdninách.

Venkovních kluzišť je v Praze otevřeno sedm – na Štvanici, Ovocném trhu, Na Františku, Harfě, Gutovce, ve Vršovické vodárně a karlínském Spektru. Ve většině z nich je bruslení zdarma, lidé ale vyhledávají i ta placená.

Bezplatný vstup je na kluzišti na Štvanici, kde provoz dotuje magistrát. „Technologie je schopná příbližně do deseti, jedenácti, dvanácti stupňů vytvářet ledovou plochu tak, aby byla k bruslení. Hlavní město Praha přispělo na tři měsíce provozu částkou milion 300 tisíc korun,“ uvedl mluvčí magistrátu Jiří Wolf. Někteří bruslaři na Štvanici chodili již v době, kdy se ještě bruslilo v dřevěné hale. Štvanické kluziště má ale konkurenci – asi o kilometr dále nedaleko nemocnice Na Františku je další tradiční pražské kluziště.

Kluziště na Štvanici
Zdroj: ČT24

Dalším centrem pražského bruslení je karlínské Spektrum. Na ledovou plochu v jeho atriu jezdí bruslaři přes celou Prahu z Jižního Města nebo Dejvic. „Tady je nejbližší bruslení takové, že člověk může jít ven,“ vysvětlil atraktivitu kluziště návštěvník z jiné části Prahy Mirek Ščudla.

Kluziště v karlínském Spektru
Zdroj: ČT24

Nejenom Pražané potom tvoří klientelu kluziště na Ovocném trhu přímo za Stavovským divadlem. Míří sem i zahraniční turisté, kteří si u kluziště také mohou půjčit brusle. „Máme tady přes sto párů z minulého roku. Nové brusle se budou střídat příští rok,“ nastínila vedoucí půjčovny Jana Nikodýmová.

Bruslení na Ovocném trhu
Zdroj: ČT24

Na ledovou plochu o rozměrech 30 krát 15 metrů láká taky obchodní centrum Harfa, a to přímo na střeše. Ani tady se za vstup neplatí. Na kluzišti, které je o prázdninách otevřené od 11, jindy ale od jedné hodiny, denně bruslí okolo 200 dětí.

Kluziště na Harfě
Zdroj: ČT24

Mezi zpoplatněná kluziště patří Gutovka ve Strašnicích. Na jeho kluziště se vejde maximálně sto lidí, obzvlášť o prázdninách bývá plné. Za vstup se platí také na novém kluzišti na dvoře Vršovické vodárny.

Kluziště Gutovka
Zdroj: ČT24

Kromě venkovních kluzišť je možné bruslit také na stadionech. Veřejné bruslení umožňuje šest z nich po celém městě.

Luděk Jíra o pražských kluzištích (zdroj: ČT24)