Očipujte si svého dvojkolého mazlíčka, radí hradečtí policisté

Hradec Králové - Novou zbraň proti zlodějům kol mají v Hradci Králové. Zdejší nápad s vytvořením centrálního registru jízdních kol se osvědčil natolik, že hradečtí strážníci teď pomáhají budovat celorepublikový registr bicyklů. Ten by měl zabránit tomu, aby kola ukradená v jednom městě skončila v městě jiném. Právě taková je totiž běžná praxe zlodějů, proti které je policie zatím prakticky bezmocná.

Z hradeckých ulic mizí kola po stovkách. Najít se je ale podaří jenom málokdy. „A právě to by měl vyřešit nový registr. Zkontrolovat původ kola pak budou moct přímo na ulici nejen strážníci, ale třeba i lidé, kteří bicykl z druhé ruky kupují,“ řekla Eva Čížková z městské policie v Hradci Králové.

Hradecký registr funguje zhruba dva měsíce a zatím je v něm zapsáno přes tři tisíce kol. Jednatřicet z nich už zloději stihli ukrást. Tentokrát to ale budou mít podle strážníků s jejich prodejem mnohem těžší.

Celý systém má ale jeden háček, funguje totiž jen na území města, zatímco zloději neváhají za prodejem svého úlovku vyrazit nejen do sousedního města, ale třeba i za hranice. „Neexistuje centrální evidence kol, která by byla propojená v rámci celé republiky. To je nevětší problém, protože jestliže dojde k odcizení kola v našem městě, tak je prodáno v jiném městě a nelze zjistit, že se jedná o kolo odcizené,“ dodala Čížková.

Cyklistům se ale blýská na lepší časy, hradecký nápad nadchl i strážníky v dalších městech a policie chystá i registr celorepublikový. „Do centrálního registru, který bude propojen po všech městech v celé republice, se chtějí připojit například i Polsko, Slovensko nebo Německo,“ dodala Čížková s tím, že drahá kola často mizí právě v zahraničí.

Základ centrálnímu registru kol vytváří v Hradci Králové (zdroj: ČT24)