Objízdná trasa jim zničila dům, odškodnění se ale dočkat nemůžou

Mělník - Obyvatelé několika bytů v Želízech na Mělnicku žijí ve strachu a nejistotě. Dům, ve kterém bydlí, praská. Na podzim ho poškodily kamiony a stavební stroje, které kvůli rekonstrukci sousedního mostu jezdily v jeho v těsné blízkosti. I přesto, že stavba skončila už před dvěma měsíci, dát byty do pořádku si lidé stále nemohou.

„Tahle spára tady byla a začala se zvětšovat před dvěma měsíci, koncem té stavby, takže to jede až takto dolů,“ vypráví paní Jakubíková, která žije v domě pět let. Škodu zatím sečetla na třicet tisíc korun. „Jsou to ty obkladačky, koupelna, záchod a praskají stropy ve všech místnostech. Někde víc, někde míň,“ dodala. Navíc se lidé bojí zimy. Nevědí, co s domem udělá. „Kdyby natekla voda do těch spár, tak by to mohlo silnými mrazy vypraskat,“ obává se další z obyvatel domu Petr Slaba.

Za současnou situaci podle obyvatel domu může Ředitelství silnic a dálnic, které poškozený most opravovalo. Požadují po něm proto odškodění. Ředitelství silnic a dálnic se kvůli dovoleným úředníků k poškození tohoto domu zatím nevyjádřilo. V říjnu ale odškodnění připustilo. „Pokud by došlo k tomuto jednání, je třeba to řešit znaleckým posudkem a znalec posoudí, zda poškození té nemovitosti bylo v souvislosti s dopravou vedenou po této objízdné trase,“ řekla tehdy mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Jenže na znalecký posudek čekají obyvatelé domu už víc než měsíc. Jak dál, si neví rady ani obec. „Obec musí počkat na závěrečné statické posouzení. Samozřejmě potom se budeme snažit občanům, kteří vlastní tu nemovitost, pomoct,“ řekl starosta Želíz Drahomír Steinz. Jak dlouho budou lidé z poškozeného domu žít ve strachu, neví. V případě dalších průtahů se chtějí bránit soudně.

Objízdná trasa jim zničila dům, odškodnění se ale dočkat nemůžou (zdroj: ČT24)