Park u libeňského plynojemu už nebude jen pro bezdomovce a narkomany

Praha – Park u libeňského plynojemu se má nejpozději příští rok zbavit pověsti rejdiště bezdomovců a narkomanů. Získala ho městská část Praha 8, která chystá jeho revitalizaci. Zatím park prošel alespoň úklidem a prořízkou, na které léta čekal.

Zalesněné téměř hektarové návrší u libeňského plynojemu mezi Sokolovskou ulicí, tramvajovou estakádou a železniční tratí léta chátralo. To kritizovala například místní opozice a radnice Prahy 8 nyní ohlásila jeho revitalizaci. „Dosud bylo ostudou Prahy 8, to změníme. Dolní Libeň se konečně dočká parku,“ slíbil starosta Jiří Janků (ODS). Letos by podle mluvčí městské části Heleny Šmídové měla být hotová projektová dokumentace, v příštím roce začnou samotné úpravy parku.

O návrší se dlouho nikdo nestaral především kvůli jeho vlastnictví. Původně pozemky patřily ČD, které však o park neměly zájem. Praha 8 o něj sice zájem měla, převod ale byl možný pouze prostřednictvím magistrátu. Nakonec se vše podařilo. „Po dlouhých letech jednání, která jsme iniciovali ve snaze převést pozemky do naší péče, nám byly nakonec svěřeny,“ uvedl místostarosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS). Praha 8 zatím nechala park prořezat a také uklidit.

Zanedbaný park v oblasti Palmovky patří kvůli svým obyvatelům a dlouhodobému zanedbání mezi obávaná místa Prahy, současně ale skrývá hned několik pozoruhodných staveb. Ústředím je bývalý plynojem ze 30. let minulého století, kterému se kdysi přezdívalo pomník Emanuela Moravce – s narážkou na bezvlasou kulatou hlavu kolaborujícího protektorátního ministra. V městských pověstech ovšem plynojem sloužil naopak jako sídlo bojovníka proti nacistům Péráka. K původnímu účelu sloužila mohutná libeňská koule pouze deset let, koncem války ji poničilo bombardování a od 50. let plynojem využívá Výzkumný a zkušební letecký ústav. Velkou část parku potom zabírá novější a nikdy nedokončená stavba – betonový atomový kryt, který začal vznikat jako součást přilehlé stanice metra.