První letošní nehoda na přejezdu se obešla bez vážných zranění

Kopřivnice (Novojičínsko) – První letošní srážka na železničním přejezdu skončila šťastně – řidič auta, které v Kopřivnici vjelo do cesty motorovému vlaku, utrpěl lehké zranění, ve vlaku nikdo zraněn nebyl. Dění v prvních dnech nového roku potvrzuje dosavadní statistiku – zatímco nehod na přejezdech postupně ubývá a v posledních dvou letech klesly na historické minimum, chodci jsou čím dál neopatrnější a poslední dva roky patří k nejtragičtějším. Již první den roku totiž pod koly vlaků zahynuli čtyři lidé.

Nehoda na kopřvnickém přejezdu se stala před jednou hodinou odpoledne. „Střetl se osobní vlak jedoucí z Veřovic do Příbora s osobním automobilem,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Přejezd, kde se nehoda stala, je podle něj chráněn pouze výstražným křížem se značkou Stop. Vliv nehody na zdraví lidí v obou vozidlech nebyl velký. Zraněn byl pouze řidič auta, a to lehce. Závažnější jsou ale hmotné škody – 200tisícová škoda je na autě, stotisícová na vlaku.

Ačkoli šlo o první letošní nehodu na přejezdu, nebyla první na železnici. Již na Nový rok se stalo pět havárií – srážek vlaků s neopatrnými chodci. Čtyři lidé při nich zemřeli, jeden utrpěl těžké zranění.

Drážní inspekce po začátku roku také vydala souhrnnou statistiku nehod na železnici – a v loňském trendu jako by letos řidiči a chodci pokračovali. Ukázalo se totiž, že srážek vlaků s chodci je stále mnoho. Meziročně jich sice ubylo, přesto byl jejich počet čtvrtý nejvyšší v historii inspekce. Naopak množství nehod na přejezdech bylo historicky nejnižší.