Sokolov zpřísnil podmínky hernám, hrozí jim i rušení

Sokolov – Rušení heren zřejmě čeká západočeský Sokolov. Město dokončuje kontroly, zda se 26 místních heren přizpůsobilo zpřísnění podmínek své existence. Úvodní kontroly ukázaly, že většina provozoven má určité nedostatky, teď radnice zjišťuje, zda je odstranily. Těm, které tak neučinily, hrozí město zavřením.

Sokolovské herny nesmějí lákat gamblery venkovními reklamami, město jim také nařídilo dosazení kamerových systémů. Na odstranění reklam a pořízení kamer měly herny čas do 1. ledna. „V každé z provozoven byl určitý nedostatek, na který dostaly čas do včerejšího nebo dnešního dne na odstranění. Provedeny budou následné kontroly, které budou probíhat tento týden. Pak se připraví materiál pro zastupitelstvo, který řekne, které herny se zavřou, a které se nechají být,“ uvedl sokolovský místostarosta Ladislav Sedláček (ODS). Odhadl, že ze současných 36 heren by mohlo zaniknout pět nebo šest.

Pokud se město části heren zbaví, vznikne otázka, jak nahradit výpadek příjmů, které místní rozpočet z hazardu má. Podle místostarosty Sedláčka je příjem města z hazardu 20 milionů ročně – to je více, než kolik stojí například provoz domu kultury nebo městské policie. „Je třeba si říci, kam nebudeme dávat tolik peněz. Běžné provozní výdaje města asi omezit nepůjdou, takže někam budeme muset sáhnout,“ upozornil Ladislav Sedláček. Dodal však, že by se současně s výpadkem příjmů za hazard měl zvýšit výběr daní. „Třeba se to tím dokáže zaplnit,“ naznačil.

Sokolovské herny, které splní radniční podmínky, nebudou mít podle městského vedení ustláno na růžích. Kontroly se budou opakovat, radnice si navíc slibuje, že bude moci prostřednictvím kamerového systému dohlížet na hráče a zjišťovat, zda mezi nimi nejsou například příjemci sociálních dávek.

Rozhovor s místostarostou Ladislavem Sedláčkem (zdroj: ČT24)